Varför lättpackning?

Nästan alla vandrare vill få en lättare packning. Men detta kan man bara få om man är beredd att förändra något. Att välja annan utrustning. Att välja att lämna saker hemma. Att ändra sitt sätt att tänka. Det senare är ofta svårast.

Alla tjänar på att minimera vikten av det man bär med sig. Den som vill gå långa sträckor varje dag. Den som hellre ligger i basläger och gör dagsturer. Eller går mellan stugor. Eller klättar. Eller fotograferar. Eller botaniserar i flora och fauna.

Lättpackning är för alla:

  • Starka personer som utan att blinka bär 35 kilo
  • Svaga personer som inte vill plågas av packningen
  • Föräldrar som måste bära såväl barnen som deras utrustning
  • Äldre personer som inte vill sluta vandra bara för att kroppen åldras
  • Barn och ungdomar som inte vill plågas av ”vuxna” normalpackningar
  • Fotografer, klättrare och andra som bär på tung specialutrustning

Låg vikt, inte låg säkerhet

Utrustning behöver inte vara bristfällig bara för att den är lätt. Teknikutvecklingen innebär att det hela tiden dyker upp nya material som är både lättare och starkare än de gamla.

Det är inte en självklarhet att en lättpackare tummar på säkerheten – tvärtom. Med lätt packning är det betydligt enklare och snabbare att vid en nödsituation gå till närmaste bebyggelse. Ibland orsakar till och med tunga packningar en nödsituation när kroppen och huvudet inte orkar med längre. Det finns alltså inga enkla och självklara svar, även om många tycks anse det.


Man måste ha klart för sig är att säkerheten inte främst beror på utrustningen. Ingen bör vandra med en utrustning som man inte har erfarenhet av och kan hantera. Detta gäller oavsett vikten. Du kan inte kompensera bristande erfarenhet och omdöme med prylar.

Fjäderlätt.se gör valet lättare


Den enkla sanningen är att packningens vikt helt beror på vad vi väljer. Detta är en av de viktigaste lärdomarna vi vill förmedla. Och vi bär alla, varje steg av vägen, vikten av våra egna val.


Problemet är att det finns en väldig massa myter när det gäller friluftsutrustning, ofta maskerade som ”expertkunnande”, men som väldigt ofta är rent säljsnack. Tyvärr är mycket av det etablerade ”kunnande” som fortfarande dominerar den här fritidssysselsättningen några decennier efter den tekniska och kunskapsmässiga utvecklingen på området.


Fjäderlätt.se vill hjälpa dig att välja rätt – och lätt.