Nytt svenskt tält - på väg mot ultralätt

Prylspaning Postorderföretaget Northstar i Malmberget har seglat upp på friluftshimlen med ett av de få svenskdesignade fjälltälten. Sedan några veckor har man ett två- och ett tremanstält under det egna varumärket Arctic Alpine klara för leverans. Man har aviserat att man också har riktigt lätta tält på gång.
Av Jörgen Johansson

Utsikten från köksbordet mot vintriga Dundret är fin. Själv har jag just kommit in från kylan efter några dagars tälttur och uppskattar verkligen doften av nybryggt kaffe och hembakade kakor. Tvärs över bordet sitter Anders Tranberg, grundare och ägare av Northstar sedan 17-18 år.


- Jag började som klättrare, säger Anders. Var runt mycket och klättrade, även utomlands och vi började med att sälja klätterutrustning. Sedan har det blivit alla möjliga friluftsprodukter. För en del år sedan tog vi fram sovsäckar av egen design under varumärket Artic Alpine.

-Och nu är det tält. Vad är det som är speciellt med era tält, undrar jag.

-Egentligen var syftet att ta fram ett bra, traditionellt tunneltält anpassat till svenska behov och till ett pris som är konkurrenskraftigt mot importerade tält. Det har vi också lyckats med. Vi använder de bästa underleverantörerna vi kan hitta. Tälten sys i Kina av ett företag som bara syr tält och kan detta. Bågarna är från DAC, linsträckarna är Clam Cleats från England och linorna är av Dyneema, från Danmark faktiskt.

-De här tälten väger 2,2 kg respektive 2,75 kg. Det gör dem inte tunga, men inte heller extremt lätta på något sätt, säger jag.

-Nej, de här tälten är som sagt ganska traditionella tunneltält. Fast vi har utvecklat en del egna, smarta lösningar, till exempel för hur vi spänner ut innertältet i fotändan och skapar extra utrymme, svarar Anders. Men vi har lättare tält på gång, exakt när de blir klara får vi se.

-Era tält har ju diskuterats en hel del i Utsidans forum, säger jag. Framförallt har det funnits en oro över den angivna vattenpelaren på era yttertält och tältbottnar på 2000 respektive 3000 mm. Något som många tycker verkar väldigt lite.

-Jag känner till de diskussionerna och vi har också fått förfrågningar från potentiella kunder om detta, svarar Anders. Tyvärr har jag inte hunnit svara på allt, eftersom vi varit så upptagna med att få fram tälten. Vi fick felaktiga leveranser och det hela var ganska stökigt ett tag.

-Men vad gäller tältvävarna så har vi både vävexperter och våra egna tester att förlita oss på. Experterna menar att det egentligen räcker med 800 mm vattenpelare för att en väv skall vara regntät. Att lägga på väldigt mycket utöver detta tenderar istället att skapa problem med beläggningar som är för tjocka i förhållande till själva väven, vilket bland annat kan leda till sprickor och separation mellan väv och beläggning. Så vi är övertygade om att våra tält kommer att vara tillräckligt täta. Materialfel kan alltid uppstå, men tälten är uppbackade av garanti.

Anders tror mycket på att intresset för riktigt lätt utrustning kommer att öka. Han har kompisar och kunder som är väldigt inne på detta. Därför är tanken på att göra ett riktigt lätt tält av tarptält-typ tilltalande. Men många vandrare går inte med stavar, så ett sådant bör nog säljas med vanliga tältstänger som standard, menar han. De som istället vill använda gångstavar som tältstänger kan välja bort tältstängerna.
En tilltalande lösning med de tält som säljs av Northstar idag är att man levererar dem med en blandning av olika sorters tältpinnar. Något som jag själv normalt alltid använder. En del av pinnarna är alltså ultralätta ståltrådskrokar av titan, medan några är vinkelböjda titantältpinnar som fäster bättre på lös mark. En snitsig lösning är att man kan sticka trådtältpinnen genom små hål i överkanten av de vinkelböjda när man trycker dem på plats eller drar upp dem. På det sättet skonar man händerna vid arbetet med de hårda pinnarna.


-Som tälttillverkare så drabbas man ju av att samma kunder som klagar över att ett tält kostar 3000 kr utan att blinka köper en skaljacka för samma belopp, säger jag. Trots att tältet är en betydligt mer komplicerad produkt som normalt har mycket längre livslängd. Så vinstmarginalen på jackor och kläder är ju betydligt bättre än för tält. Varför satsar du inte på kläder istället?

-Jo, jag vet, svarar Anders, men det är tält vi är intresserade av att göra.

Diskutera här på Utsidan.

Comments

  1. Har köpt ett Arctic Alpine Design WBT 3. Det ser lovande ut.

    Uppgiven Total Vikt: ca 2,75kg +/- 10%. Vet inte om man skall tolka det som att de flesta kommer att väga 3kg, det gjorde mitt vilket gjorde mig lite besviken.

    Annars ser alla funktioner ut att vara kanon har gått igenom tältet nogrannt, sömmar och funktioner verkar mkt bra.

    /PerJohan Västerås

    ReplyDelete
  2. Rättelse: diskussionen på Utsidan handlade om huruvida det var tillräckligt med 1 500 mm vp i tältgolvet - dvs det värde som ursprungligen angavs på Northstars hemsida och som också uppgavs till de kunder som ringde dit i samband med lanseringen av tälten.

    Yttertältvävarna har inte varit för uppe för diskussion. 3 000 mm vp torde vara ett ganska gängse värde för silikonbelagd nylonväv.

    I övrigt är det kanonkul att det kommer nya fräscha tält på marknaden!

    /K

    ReplyDelete

Post a Comment