343 Reloaded - eller tips på lätta "3 stora"

3 för 3 Att man kan spara mer vikt på att låta de tre stora i packningen (bära, skydd,sova) väga max tre kilo är mer aktuellt än någonsin. Och de prylar som behövs för detta blir allt fler. Och allt fler blir också tillgängliga i den svenska detaljhandeln i takt med att lättpackandet drar som en farsot genom fjällvandrarleden. Här kommer tips om nya prylar som platsar i en "3 för 3"-packning
Av Jörgen Johansson

Begreppet "3 för 3" lanserades förra året av Fjäderlätt som en sporre och en hjälp för fler vandrare att få en lätt packning utan att behöva försaka komfort eller säkerhet. Grundbultarna finner du här och förslag på olika kombinationer med produkter från förra säsongen finner du här.

Här nedan följer några kombinationer av produkter för olika smakinriktningar. Lägg märke till att avsikten inte nödvändigtvis är att ha det lättaste av allt, utan att kunna unna sig det där lilla extra man vill ha av ryggsäck, sovutrustning eller skydd och ända komma under 3 kg. Detta genom att välja ett smalare alternativ av någon av de tre om man väljer ett fläskigare av någon annan. Blir summan under tre kilo så har man ändå lagt den bästa grunden till en riktigt lätt packning.

Lätta "riktiga" tält
För den som vill ha ett "riktigt" tält i bemärkelsen ett dubbelväggigt tält, något som i många fall klarar alla väder och alla årstider. Myggsäkra är naturligtvis den här typen av konstruktioner.
Helsport Ringstind
Lättast blir naturligtvis alla skydd om man delar det på flera personer. Ett Hillebergs Nallo 2 väger drygt ett kilo per person. Akto från samma tillverkare väger 1 500 g och Akto-kopiorna från Helsport är ännu lättare. Ringstind 2 väger bara 1 600 gram och Ringstind 1 väger 1 400 gram.
Terra Nova Laser

Går man ner i stabilitet, men också vikt så finns Mountain Equipments AR-1 på 1195 gram och Terra Nova Laser Competition på 940 gram. Båda är enpersonstält.
Shangrila 1

Ett intressant nytillskott på den svenska marknaden 2008 är Golites tält. Framförallt Shangrila-serien ger lätta möjligheter. En Shangrila 1 väger bara 710 gram, men saknar då golv. Köper man till Golites eget golv och myggtält anpassat till den tältmodellen så blir det onödigt tungt, men det finns lättare lösningar som gör att man slinker under kilot för ett myggsäkrat enmanstält.

Mountain Laurel Serenity är ett "myggtält" som med sina 250 gram bara väger hälften av Golites egen lösning.

Riktigt lätta tält
Inom den här kategorin hittar vi tarptält som är mer som tält än som tarps. Enkelväggslösningar i riktigt lätta vävar, som regel med golv och myggsäkring. De flesta av dessa tält bygger på att man använder gångstavar som tältstänger. För den som inte ändå har sådana med sig finns det lätta stänger att köpa till. Deras vikt är ofta 100-200 gram beroende på tältkonstruktion.

Tarptent Contrail

Företaget Tarptent har under några år gått i bräschen för den här typen av tältlösningar. Tarptent Contrail väger 690 gram och har recenserats här. För flera personer finns modellerna Cloudburst och Rainshadow som väger runt 1 kg. Ännu mer tältliknande är Rainbow och Double Rainbow som väger 940 gram respektive 1 140 gram.

Ännu lättare lösningar finner man hos Six Moon Designs och Gossamer Gear där Ron Moak och Glen Van Peski tävlar om att ha de lättaste tälten. Lunar Solo och Lunar Duo från SMD väger 650 gram respektive 1 100 gram.
Lunar Duo
The One

Lättast i klassen just nu är troligen Gossamer Gears The One. Tältet är framtaget och namngivet som ett One Pound Tent och väger inte så mycket mer; runt 490 gram. Då får man tak, golv och myggskydd i lätta material.

Riktigt lätta skydd
Lättast blir det naturligtvis om man lämnar behovet av tält i bemärkelsen något som innesluter i väv på alla sidor. Här har väl inte hänt särskilt mycket de senaste åren. Exped Bivy Extreme är ett regnplagg som också tjänstgör som tarp. Detta är troligen en utmärkt lösning för skogsturer under den insektsfria barmarksperioden. Elegantaste lösningen i detta segment tycker jag SMDs Gatewood Cape verkar vara. Den möjliggör ett skydd som går ner till backen runt om, vilket är vad jag vill ha på kalfjället. Och fungerar också som regnplagg under förflyttningar. Både den och Exped skulle jag komplettera med ett par, minst knälånga, byxholkar eller chaps för den som föredrar engelska benämnningar.

Exped Bivy Extreme

Gatewood Cape
Lättaste skydden är fortfarande renodlade presenningar/tarps i lätta material, som GossamerGears SpinnTwin Tarp med sina 238 gram. Fast den går naturligtvis inte att använda som regnplagg, vilket innebär en totalt sett högre vikt men också en större flexibilitet. Spinnshelter från samma tillverkare är med sina 255 gram fortfarande den kanske lättaste skydds-lösningen som går ner till marken runt om vid behov.

När insekterna gör markerna osäkra så behöver de flesta av dessa tarps någon form av myggskydd. För den som klarar sig med enbart ett nät runt huvudet när man sover så väger BPLs Headnet bara 9 gram. Vill man ha något som täcker överkroppen och ger sittutymme så är Simblissity Inner Peace 130 gram, vilket är 120 cm långt, från samma tillverkare ett alternativ. Andra och tyngre lösningar har redan nämnts.

Ryggsäckar - nästan som vanliga men lättare
När det gäller ryggsäckar menar jag att cirka 50 liter räcker för en veckotur om man klarar 3 för 3 och i övrigt har få och lätta prylar med sig. Vikten överstiger inte 15-20 kg. Det är därför urvalet nedan ser ut som det gör, med några få undantag.

För den som tvekar inför att överge den klassiska ryggsäcken med tjockare väv, kraftiga bärsystem och någon form av ramkonstruktion så finns det ändå en del ganska lätta säckar att titta på. Tyngst och störst bland de jag plockat ut är Granite Gear Nimbus Ozone med sina dryga 60 liter och vikt på 1430 gram.
GG Nimbus Ozone

Något mindre är Bergans Helium på 55 liter och 1100 gram. Exakt samma volym och vikt finner man också på årets modell av Haglöfs LIM 55.

Bergans Helium
Haglöfs LIM 55


En annan säck i den här klassen är Granite Gear Vapor Trail, som väger 1100 gram och rymmer 60 liter.

GG Vapor Trail

I den här klassen av ryggsäckar finns även Golite Quest med sina 72 liter och 1 1450 gram.

Ultralätta ryggsäckar - inga vanliga dagsturssäckar
Det är viktigt att tänka på att de ryggsäckar vi här pratar om kanske väger ungefär lika mycket som en enkel dagsturssäck. Ofta är de till och med lättare, eftersom även dagsturssäckar lider av både konsumenters och produktutvecklares behov av "nu ännu bättre"-produkter. Denna elefantiasis som verkar göra alla produkter gradvis tyngre och tyngre.

De här lätta ryggsäckarna är till skillnad från enkla tursäckar avsedda att bära något större laster på ett bekvämt sätt. Det senare innebär längre rygg och avbärarbälten som inte endast är midjebälten. Ryggsäckarna saknar ram, men avsikten är att den kunniga användaren packar dem på ett sådant sätt att (den lätta) packningen blir en "ram" som medger viktöverföring från axlar till höfter. Notera att detta kräver en del övning och eftertanke. Inget oöverkomligt, men den som bara slänger ned prylarna i ryggsäcken bör antingen skaffa sig nya vanor eller välja andra produkter.

Golite Pinnacle

Störst och tyngst i klassen är den imponerande lätta Golite Pinnacle vars 700 gram faktiskt innesluter 72 liter. Fullt tillräckligt för en vecka lättpackningstur med familjen, där man som vuxen inte enbart bär sin egen utrustning.
Golite Jam2

Snäppet lättare är Golite Jam2 som rymmer drygt 50 liter och väger 600 gram. Samma vikt och volym håller Granite Gear Virga.


GG Virga

Bantar vi vikten ytterligare dyker som vanligt Gossamer Gears produkter upp. Deras valspråk: "Gossamer Gear exists to make the lightest backpacking equipment solutions on the planet available to like-minded hikers" gör detta smått oundvikligt. Mariposa rymmer 50-70 liter beroende på variant och en vikt på runt 400 gram gör detta till en av de lättaste säckar som fungerar för en veckotur för andra än extrema super ultra lighters.
Mariposa

Och lättaste ryggsäcken överhuvudtaget (det finns några amerikanska varianter i ungefär samma viktklass) är Gossamer Gears Whisper som klockas för 32 liter och 100 gram. Detta är den typ av ryggsäck som jag skulle välja för en vandring mellan stugor.
Whisper
I min bok finns en packlista för en sådan tur som landar på 3,5 kg i basvikt för ryggsäcken. Till detta kommer då den mat som man inte kan/vill köpa i stugorna.

Sovutrustning - syntet
Min tumregel är att en sovsäck för sommarfjällen bör klara noll grader. Fukt och välventilerade (med därför blåsigare) tarptents bidrar till att plocka grader från de laboratoriemässiga temperaturgraderingarna. Den som vet med sig att han eller hon sover varmt kan välja tunnare sovsäckar.
TNF Scorpio

Dun är oslagbart lättast i förhållande till sin vikt, så länge den är torr. I fuktiga sammanhang kan syntetsovsäckar vara ett alternativ för många. Det finns några lätta sådana. På den svenska marknaden har jag bara hittat en riktigt lätt syntetsäck som klarar nollan; North Face Scorpio på 900 gram. Vill man gå till andra sidan Atlanten så har Sierra Designs en säck med samma vikt som heter Lazer. Detta kan då jämföras med en mer traditionell syntetsäck med samma värmehållning; Haglöfs Zensor Pro 5 som väger 1460 gram. Detta tycker jag är i mesta laget om man vill klara "3 för 3".
Sierra Designs Lazer

Absolut lättast i syntetväg är att välja en quilt från Fanatic Fringe, som väger 700 gram.

Fanatic Fringe

Sovsäckar - dun
Lättast, varmast - och dyrast. Dunsovsäckar har både för- och nackdelar, men som tröst för den som funderar på att hosta upp två-tretusen kronor (som säckarna i den här klassen kostar) så är ett tröstens ord att de har en väldigt lång livslängd. Om normalanvändaren är en person som ligger använder säcken 2-3 veckor per år så håller de här säckarna i minst 20 år med i stort sett oförändrad isoleringsförmåga. Syntetsäckar håller enligt min erfarenhet inte mer än 5 år och jag har själv sytt en syntetquilt som tappade 25% av tjockleken efter en treveckorstur.

Det är framförallt märkena Marmot och Western Mountaineering som man finner med lätta sovsäckar på den svenska marknaden. Det finns annars andra tillverkare, som engelska RAB, som är i samma klass. Från Roberts i Polen kan man beställa en säck efter egen spec till bra pris. Värt att notera är att viktangivelser för sovsäckar påverkas av vilken storlek man behöver. jag är lång, så för mig blir det tyngre. Men här följer några tips.
Marmot Atom

Jag har goda erfarenheter av Marmot Hydrogen som landar på 700 gram, men samma företag har en ännu lättare (men något mindre varm; klarar +4) säck som heter Atom och som väger 600 gram.
WM Summerlite

Mina erfarenheter av Western Mountaineerings säckar är också goda. Deras Summerlite klarar nollan till priset av 560 gram och ännu lättare är plus 2-säcken Highlite från samma tillverkare. Denna väger 465 gram och är den lättaste sovsäcken som har den isolering jag skulle rekommendera för sommarfjällen.

WM Highlite

Allra lättaste sovplaggen är fortfarande quiltarna, där man slipper bära på den undersida av sovsäcken som inte värmer särskilt mycket när man ligger på den. Lättast här är amerikanska Nunataks Arc Ghost med sina 400 gram

Ett sätt att spara vikt är att kombinera sovplagg och värmeplagg. JacksRBetter heter ett företag som tillverkar en kombinerad quilt och poncho. Den är visserligen tyngre än Arc Ghost, men ersätter ju då en varm jacka eller tröja.

JacksRBetter No Sniveller Quilt

Underlag - kort och tjockt eller långt och tunt?
Så har vi nått marknivån och den sista komponenten i "3 för 3"-paketet; liggunderlaget. Cellplast isolerar och självuppblåsande skummgummi är bekvämt. Antingen eller? Själv tar jag både och och grundar med ett lätt och tunt cellplastunderlag och låter höft och axlar vila mjukt på en självuppblåsare.

Jysk har lätta cellplastunderlag som bara kostar 39 kronor och väger 150 gram för något som är 180 cm långt. Nackdel; de går sönder snabbt. En annan lösning är t ex MEC Evazote Bivy som endast är 150 cm långt och väger 175 gram. Något längre utan att vara tyngre är Artiach Light Plus.
Artiach Light Plus

Mer traditionell karaktär på cellplastunderlag finner vi hos Thermarest Z-lite, men vikten är också mer traditionell; 430 gram. Fast då är detta ett tjockare och bekvämare cellplastunderlag än de tidigare nämnda.
Z-lite

De mer extrema amerikanska lättpackarna väljer något liknande Z-rest, fast bara hälften så långt. Ett exempel är Gossamer Gears Nightlight Torsolength, som landar på 100 gram.

Nightlight

För de av oss som har de kroppsmjuka ungdomsåren bakom oss kan det vara skönt med något mjukare att ligga på än cellplastunderlagen. Olika varianter på självuppblåsande liggunderlag är då trevliga. Men väljer man hellånga sådana väger de ofta runt kilot. Inget för den som vill klara "3 för 3" utan att sova naken, med andra ord.

En variant är Thermarest Prolite 3 Short som väger 400 gram och skyddar kroppen från axlarna till knäna ungefär.
Pro 3 Short

Det finns dock lättare varianter på samma tema som är kortare och smalare och enbart skyddar det mest väsentliga; höfter och axlar.


Ovan till vänster ser vi Uberlite från Pacific Outdoors och till höger Torsolite från BPL. Båda väger runt 280 gram. Detta är vad jag använder i kombination med ett lätt cellplastunderlag.

Ut och vandra
Med ovanstående tips kan den som väljer de absolut lättaste lösningarna för en veckotur i sommarfjällen få en vikt på cirka 1,5 kg för de tre stora. Men kombinationsmöjligheterna är många och utrymmet för personliga preferenser är stort. Det är just det som är fördelen med "3 för 3"; att man kan välja både lättare och tyngre prylar och ändå klara gränsen. Och klarar man "3 för 3" så har man lagt grunden för en verkligt lätt packning. Och därmed för en betydligt skönare vandring.

Diskutera

Comments

  1. Jag googlar och googlar men lyckas inte hitta någon som säljer Artiach light plus. Några förslag?

    ReplyDelete
  2. Hej,

    Jag har letat ryggsäck ett tag nu, hittat Granite Gear Meridian Vapor L som jag gillar, men jag är för lång även för Large-storleken.
    Jag skulle vilja ha en dylik säck men i "XL" vad gäller bärsystemet. Har någon något som helst tips? (Har provat GL Quest, nya LIM 55 mfl, men samma sak där). Tacksam isåfall!

    /// Calle

    ReplyDelete
  3. Jag letar riktigt lätta dubbelväviga tält och de jag tycker ser mest lovande ut (och som du inte tagit upp) är MSRs sortiment. Exempelvis MSR Carbon Reflex 2. Med en vikt på endast 1.5kg så blir det enbart 750g/person. Ett litet tips bara. Här finns många bra lätta tält: http://www.cheaptents.com/acatalog/Product_Catalogue_Ultralight_Tents_15.html

    ReplyDelete
  4. Den här artikeln har några år på nacken, det har kommit en hel del lättare tält sedan dess. Förutom MSR så har du en del riktigt lätta tält från Big Agnes, t ex Fly Creek.
    Nu är jag ju som svensk lite miljöskadad och föredrar tält där inner- och yttertälten reses samtidigt.

    ReplyDelete
  5. Inte för att vara dryg men istället för att sitta framför datorn och leta ultralätta prylar så kan man köpa hållbara grejor och banta några kilo själv istället.

    ReplyDelete
  6. Hej Anonym.
    Om vi bantade tio kilo skulle vi nog inte må så särskilt bra. Det finns helt enkelt inte så mycket att ta av där. Men det är klart att det är ett ypperligt sätt att vandra med lite lättare steg om man har lite att ta av. Men det hindrar väl inte att man också skär ner på sin packning?

    Om du läser på Fjäderlätt så kan du också se att vi inte bara sitter framför datorn, utan faktiskt använder prylarna. Och med moderna material så är inte heller hållbarheten något större problem ens på de lättaste prylarna.

    ReplyDelete

Post a Comment