Cocoon - lätt syntetvärme

Prylintryck Att syntet tål väta bättre än dun är en gammal sanning. Att syntet väger mer än dun är också en gammal sanning. Men det finns nu en verkligt lätt uppsättning varma syntetfodrade värmeplagg. Mina intryck är övervägande positiva.
Av Jörgen Johansson

Cocoon är ett produktnamn som används på vissa produkter från Bozeman Mountain Works. Dessa produkter går endast att köpa från BackpackingLight.com. Kanske för att det är samma person, Ryan Jordan, som står bakom båda företagen...

Under av enkelhet
De produkter jag testat är de allra enklaste och lättaste varianterna av företagets lätta syntetplagg. Yttertyget är det extremt lätta och hållbara Pertex Quantum och fyllningen är Polarguard Delta (68 g/kvm), tillsammans med Primaloft ansedd som de bästa syntetfyllningarna för närvarande. Fyllningen ger ett loft på uppskattningsvis en centimeter.
Byxorna, Cocoocn UL 60 Pants, är ett under av enkelhet, med resår runt vristerna och resår med dragsko och snörlås i midjan. That's it. Inga blixtlås eller fickor. Bara byxor. Och lätta. Mina XXL väger 230 gram på brevvågen hemmavid.

Jackan/tröjan jag valde är Cocoon UL 60 Hoody. Den har således huva och är därmed något tyngre än tyngre än sina syskon, västen respektive den huvlösa jackan. Den har ett 3/4-långt blixtlås framtill (och bör kanske därför kallas tröja istället för jacka) och åtdragbar snörning/shockcord med lätta snörlås runt huvöppningen. Resårer vid handlederna och i midjan. That's it. Vikten för min XL är 320 gram.

Perfekta rastplagg
Detta är värmeplagg som man sätter på sig vid raster och liknande. De är vindtäta men inte vattentäta. De är DWR-behandlade så några minuter i duggregn är inga problem, för den som behöver uträtta naturbehov under natten. Men om det regnar det bör man alltså ha regnkläder utanpå dem.

Byxorna är väldigt sköna för sen höst och vinterbruk. För sommarbruk i fjällen känns de onödigt varma, men det beror naturligtvis på vad man gör. Står man stilla längre perioder och säkrar vid klättring eller liknande så kan de vara sköna.

Jackan är en överlägsen ersättare för alla fleecetröjor. Vindtät och betydligt varmare än motsvarande tjocklek eller tyngd i fleece bedömer jag den som det perfekta rastplagget för sommarbruk. Att den har en huva adderar en aning vikt (20-30 gram), men det är det väl värt. Med den huvan kan man lämna den varma mössan hemma på sommaren om man har en vindblus med huva och/eller regnjacka med huva som komplement till keps eller hatt.

Detta är inga slitplagg. Betrakta dem som dunplagg och behandla dem därefter så funkar de bra. Den tunna väven (samma som används i marknadens lättaste sovsäckar) är betydligt starkare än man kan tro, men har naturligtvis sina begränsningar.

Vill man ha slitstarkare och vattenbeständigare plagg så finns Cocoon Pro 60 Parka med yttertyg av Pertex Endurance, som är vattentätt och andas. Detta adderar ungefär 50 gram i vikt. Motsvarande byxor heter Cocoon PRO 60 Side Zip Pant. Förutom vattentätt yttertyg har de också blixtlås i sidorna vilket adderar ungefär 150 gram i vikt jämfört med de vanliga Cocoon-erna.

Min personliga åsikt är att att vattentäta yttertyger på isolerande plagg är onödiga. Det vattentäta tyget minskar möjligheterna att ventilera bort kroppsfukt ur isoleringen. På vandring behöver man ändå regnkläder, vilka man bör ha över det isolerande skiktet om det regnar. Men detta beror förstås också på i vilka sammanhang och på vilket sätt man använder de här plaggen. Skall man ha dem för trottoar-trekking är vattentäthet mer användbart.

Under en kurs i Klippiga Bergen i oktober 2007 använde jag de här Cocoon-plaggen som förstärkning av sovplaggen. Ryan Jordan menar att särskilt byxorna är väldigt viktiga om man vill snåla med isolering i sovsäck eller quilt och ändå slippa att frysa. Isolering på överkroppen har de flesta som regel ändå.

Cocoon är avsedda att användas under fuktiga förhållanden där man har små eller inga möjligheter att torka plaggen. Det kan vara längre expeditioner, utan eld eller möjligheter att komma inomhus. Dunfyllning ackumulerar som regel fukt både inifrån och utifrån under sådana förhållanden, och loftet och därmed isoleringsförmågan minskar ofta radikalt. Polarguard Delta behåller mer av sitt loft än dun under sådana förhållanden.

Bedömningar
Detta är enkla plagg där man koncentrerat sig på funktionerna bra isolering och låg vikt vilket tilltalar mig. Jag är imponerad över att jackan är nästan 100 gram lättare än min MEC Northern Lights, som är både tunnare och framförallt, saknar huva.

Att kunna dra på sig byxorna under de vintriga förhållandena med några minusgrader på Beartooth Plateau, där jag först använde dem, var mycket skönt. Hoodyn kommer att ersätta min 100 gram tyngre dunjacka från Western Mountaineering på sommarture i de svenska fjällen. Jag räknar med att använda hela stället på vinterturer. I det sammanhanget hade en Sidezip-funktion varit en fördel för att enklare få på byxorna när man har skidpjäxor.

För vinterturer räknar jag med att sova i det här stället. I extrem kyla kan man också skida i stället, alternativt bara med byxorna eller tröjan som förstärkning. Som extra värmeplagg under vinterturer tänker jag addera den nämnda dunjackan.

Jag gillar de här plaggen skarpt trots att de bara finns i den sanslöst tråkiga färgen charcoal. Eller möjligen just därför...

Mer om Cocoon-stället
Utrustning för kursen i Klippiga bergen

Produktsidor

Diskutera på Utsidan

Comments

  1. Kan man köpa Cocoon i Sverige?
    /Gustav
    gustavroosathotmail.com

    ReplyDelete
  2. Nej, Cocoon finns endast att köpa hos www.backpackinglight.com. Det är deras varumärke. Men dollarn är ju låg och leveranserna går snabbt...

    ReplyDelete
  3. Hej Jörgen och tack för en fantastisk sida. Jag är 190 och pendlar mellan 75-80 kg. Tycker det är jätte svårt med storlekarna/kläderna när man är lång och "hyfsat " smal.Vill nu inhandla Marmot ion windshirt och cocoon set. Ser att du har gigantiska storlekar!!! funkar det? XL i packaway byxor. Har du verkligen XXL i coccoon byxorna? Jag tycker ibland XL blir för bylsigt men man behöver ju länden! Hur resonerar du? Och Vad har du för storlek på din Marmot Ion windshirt? Du är väl också 190 lång och gänglig, vad väger du? :-) Tack på förhand!

    Konfundersam Magnus

    ej byls men tillräcklig längd en utopi måhända för oss långa o gängliga?

    ReplyDelete
  4. Hej Magnus,
    Vi verkar vara av ungefär samma storlek :-)
    XXL på Cocoon-byxorna är precis lagom. De är varken särskilt bylsiga eller för långa. Så den storleken kan jag lugnt rekommendera eftersom jag är 191 cm och väger runt 79 kg.
    Marmot Ion XL (min storlek) är väldigt lång och bra på ärmarna, men otroligt vid i midjan. Kommer nog att sy in min. XL i Packaway är också ganska perfekta. Definitivt inte bylsiga i midjan eller så.
    Så sammanfattningsvis tror jag bara Ion kommer att upplevas som bylsig av dig, men där tror jag inte det hjälper att välja en mindre storlek, de har en märklig passform, kanske anpassad efter amerikanska ölmagar :-)

    ReplyDelete
  5. Hej Och tusen tusen tack för svar . Det funkar jättefint. Har nu också skaffat inov8 skor efter läsning på denna sida och är super duper nöjd med dem. Perfekt har de varit. (salomon amfibie varianten passade inte så bra för mina fötter men men :-) )

    Nu undrar jag : den där Icebreaker Polon som du är så nöjd med är det denna ? http://www.icebreaker.com/site/icebreaker_man_superfine190_kent.html.....

    Eller är denna en tunnare variant än din. Jag tyckte mig minnas att du sa att den slutats producerats men jag hittar inte var du skrivit det så jag kan ha drömt :-). Nåväl man kan ju beställa från nätet den här varianten från england. Har du XL i denna Icebreaker Kent polon?

    I Smartwool Microwight crew har du XL även där? Anledning till att jag undrar är att de säger i affären att man ska ha de riktigt "tight" för att de ska fungera optimalt. Hmm . Tusen tack igen och hoppas du har en fin sommar med mycke vandring! Magnus

    ReplyDelete
  6. Hej igen . Konstig link . Hoppas det här funkar bättre! http://www.icebreaker.com/site/icebreaker_man_superfine190_kent.html

    ReplyDelete
  7. Hej Magnus,
    Kul att det verkar funka, alltid svårt att ge råd. Det som funkar för den ena funkar inte alltid för den andre :-)
    Jo, det är den Kent som jag gillar skarpt. Förstår bara inte varför de kallar den "polo", för mig betyder detta rullkrage.
    Jag har storlek Large på båda mina och den ena är rejält lång, den andra (den nyaste) är något kortare. Men båda sitter bra. Om du skall välja XL bör du nog vara rejält biffig.
    Min erfarenhet av Smartwool är att de plagg jag använt av detta märke slits betydligt snabbare än Icebreaker. Min gamla Kent visar inga tecken på slitage efter vare sig ryggsäcksremmar eller annat, vilket jag tycker är enastående för 100% ull.
    Så jag har pensionerat min Smartwool till förmån för en hoody i merino från BPL som jag än så länge är mycket nöjd med. Storlek L är perfekt, med rejält långa ärmar med tumgrepp och lång rygg. Snygga färger är det också. Har inte använt den tillräckligt för att veta något om slitstyrkan.
    För sommarbruk har jag alltså kortärmad Kent plus vindblus normalt, och drar hoodyn utanpå Kent vid surt och kallt väder (som häromdagen i Jämtlandsfjällen) med vindblus och/eller regnjacka utanpå. Hoodyn ersätter då halsduk och mössa. Jag använder den också som sovplagg.

    ReplyDelete
  8. Hej Jörgen

    Och tack!...det hjälper ju att jag är en kopia av dig nästan i storleken :-). Förstår att du är nöjd med BPL hoodyn - vilket tips - huva OCH zip (!) i merino låter ju helt suveränt. Dessvärre är de ju helt slut men ska tydligen åter komma snart.

    Vet att du använder egenhändigt sydda byxor men har du någon erfarenhet av byxorna som ryan jordan har på denna bilden med hoodyn?

    http://www.backpackinglight.com/backpackinglight/images/large/hoody_field_lg_2.jpg

    Mvh
    Magnus

    ReplyDelete
  9. Nej, vet inget om Thorofare-byxorna, men de verkar väldigt intressanta. LÄtta och syntet.

    ReplyDelete
  10. Hej Jörgen

    Jag tänkte lite på det du sa ang slit styrkan hos icebreaker vs smartwool. Du menade att icebreaker verkar hålla bättre än smartwools grejer och att det går hål på smartwool väldigt lätt.

    Min erfarenhet av Icebreakers plagg som är 190- 200g/m2 och uppåt är att , precis som du säger, de har fantastisk slitstyrka även när man burit ryggsäck osv. Däremot deras (icebreaker) superfine 150g/m2 har ju inte hållit alls lika bra. Ofta irriterande små hål efter extremt kort användning.

    Lika dåligt erfarenhet har jag av smartwool´s microweight serie (även dessa plagg är endast 150g/m2).

    Också BPL beartooth merino wool hoody'n har fått en del kritik och klagomål på forum för dålig livslängd och att det väldigt lätt blir små hål på den. Och om jag inte har fel har även den 150g/m2 väven. Har du använt den ute "i fält" en längre tid och vad tycker du så här långt? Om hållbarheten.

    Så då slog det mig att det kanske inte är "märkena" utan vävens tjocklek som är roten till det onda. Bara en tanke.


    Angående "polo" vs pique fann jag förresten följande : http://manolo.se/2005/10/18/polo-eller-pique/

    :-)

    Mvh
    Magnus

    ReplyDelete
  11. Hej Magnus,
    Det kan mycket väl vara tjockleken på produkten. Icebreaker Kent som jag använt MYCKET är ju 190 g/kvm och Smartwool Microweight Crew som snabbt blivit trasig är 150 g/kvm. Kent är fortfarande still going strong efter ett antal långa turer med dagligt skav av ryggsäck och remmar.
    BPLs hoody har jag inte burit på kroppen och slitit på, eftersom den är en extratröja under barmarkssäsongen och oftast enbart används under natten. Detsamma gäller deras lätta T-tröja som jag endast använt "civilt" och tycker är ett suveränt plagg på resor.
    Det skulle alltså kunna vara så att det finns ett icke-linjärt samband mellan slitstyrka och tyg-vikt som gör att tyget slits väldigt mycket snabbare när vikten kommer under en viss gräns.
    Intressant det där med polo och piqué.

    Jörgen

    ReplyDelete

Post a Comment