Lainio älv – stiglöst land

Turer Lainio älv ligger i Sveriges "norra triangel", den mest folktomma delen av landet, norr om Kiruna upp mot Treriksröset. Älven bildas när Rostoätno och Taavaätno möts och den löper så småningom ut i Torne älv.
Min vandring började i Övre Soppero, som är den första eller sista orten längs älven, beroende på hur man ser det hela.


Av Jörgen Johansson

Jag följde Lainio älv därifrån till några kilometer före dess bildade, och tog sedan av längs biflödet Gassgassjåkkå. Detta följde jag uppströms upp på högplatån Rostonsälkö, som jag sedan gick över till Keinovuopio. Keinovuopio har en fast förbindelse över Könkämäälven, gränsälven mot Finland, i form av en hängbro. På finska sidan finns en väg med bussförbindelse.

Lainio älv känns verkligen som vildmark. Barrskogen försvinner några kilometer uppströms Övre Soppero och björkskogen sträcker sig mot horisonten i det platta landskapet.

Bilden visar hur älven gränsar till myren och att denna vall ibland kan vara väldigt smal. Det finns inga stigar att tala om utöver djurstigar. Bitvis är terrängen mycket svårframkomlig, detta är inte det värsta partiet, men den illustrerar att man har begränsade möjligheter att välja väg.


Stränderna är dock mycket varierande. Där böjar och strömningsförlopp gör så att vårflod och is skrapar rent är stranden mycket lättgången. Denna typ av stränder dominerar helt klart.

Det allvarligaste hindret var den här typen breda och djupa bäckar som haft gott om tid på sig att gnaga sig genom torven ner till grus och sten. Som regel tog jag av mig kläderna och klev i med packningen på ryggen och stavarna i händerna. Vanligen blev det sedan till at trampa vatten några meter. Bäcken på fotot var lite i bredaste laget för denna teknik, det hade varit bättre att simma med ryggsäcken framför sig.


Vid den gamla ödegården Liedakka öppnade sig en fantastisk utsikt över deltalandet nedanför Övre Liedakkaforsen. Vid den forsen ändrade älven karaktär.


Ovanför Liedakka ersatte stränder av grusåsar vallen mot myren och björkskogen började glesna. Tundran kröp närmare.


Jag följde det här biflödet till Lainio älv, Gassgassjåkkå, upp mot tundran på Rostonsälkö.

När jag kom upp på Rostå så var landskapet det plattaste och märkligaste jag sett i de svenska fjällen. Två av fyra väderstreck, nord och öst, såg ut så här. Västeru kunde man ana lite höga fjäll, mest inne i Norge, söderut låg Lainio älvs dalgång.

Efter en natt uppe på Rostå kom jag i kvällningen ned mot Könkämädalen. De blåa stråket i fjärran är gränsälven och bortom den landsvägen till Karesuando och civilisationen. Sista natten låg jag nere vid sjön närmast i bild.

Tarptent Cloudburst i hemmaskogarna

Prylar under luppen Tillsammans med David, 15 år, testade jag ett för mig nytt tält, eller Tarptent som heter Cloudburst. Detta är ett mellanting mellan tält och presenning, som ger lite mer skydd än en tarp och lite mer luftväxling än ett tält.
Av Jörgen Johansson

Cloudburst är avsett för två personer och jag upplevde det som klart rymligare än andra tvåmanstält jag har provat.

"Tältet" väger 896 gram, inklusive aluminiumbågar (Easton), packpåse och tre tältpinnar. Korta bågen väger 90 g, den långa 150 g och pinnarna 10 g per styck.

Cloudburst är som synes ganska lågt, David är 167 cm lång. Själv slog jag skallen i taket när jag satt inne i det, men då är jag drygt 190 cm. Den låga profilen ger naturligtvis en mindre vindkänslighet.
Tältet är rejält långt, en halvmeter längre än min kroppslängd, vilket gör att man har gott om utrymme för både sig själv och prylar. Vi sov med framdörren öppen hela natten utan oro för att eventuellt regn skulle nå in dit vi låg.

Tältet levereras med två stycken sektionerade aluminiumbågar, en lång och en kort. Fotändan är låg och skall helst placeras mot vinden. Man spänner upp fotändan med en tältpinne och går sedan till huvudändan.
Här spänner man upp linorna med de resterande två tältpinnarna. Klart på tre minuter. Detta var allt vi gjorde för en lugn kväll vid en uppländsk sommarsjö. Det finns fästen för ytterligare pinnar i hörnen och mitt på långsidorna för hårdare väder och miljöer.

Ingången bakom den regntäta nylonen består av insektsnät med ett blixtlås i mitten. Det finns nät även vid fotändan och runt nederkanten av långsidorna. Näten är överlånga och ligger på marken med någon dm för att det hela skall vara tätt. "Tältet" saknar golv. Detta finns som tillval i olika material och väger ca 100-200 g.
Vid långsidorna kan man fästa upp den regntäta silnylonen med kardborreband för bättre luftväxling, och stänga till när vädret är riktigt ruskigt. Ventilationen fungerade perfekt denna fuktiga natt. Endast en aning kondens fanns på insidan av väven på morgonen, trots att tältet slagits upp i regnvått gräs. Det regnade en smula när vi lade oss och var fuktigt hela natten. En behaglig vind ventilerade dock under natten och man kunde känna den svepa genom tältet.

Totalt sett är jag övertygad om att ett riktigt tält hade inneburit mycket mer obehaglig kondensfukt den här natten. Cloudburst får definitivt godkänt så här långt.

www.tarptent.com

Logga in

Redigera

Statistik | E-post | Webbhotell

Testar butik

Kategori Ingress ingress ingress.
Av Jörgen Johansson Martin Nordesjö

Fjäderlätt – lättpackning för nordiska vandrare

Vi skapade Fjäderlätt.se för att göra det lättare för människor att ge sig ut på vandring i skog och fjäll.

Det vill vi göra genom att visa på att man inte behöver bära tungt för att ha det både bekvämt och säkert ute i naturen. Vi tycker att mycket av den utrustning som idag säljs är både för tung och för dåligt anpassad till normala vandringar som normala människor ägnar sig åt. Vi vill därför visa på att det finns alternativ som är både lätta och bra.

Jörgen Johansson

”För mig handlar lättpackning om rörlighet och lätthet; något som uppskattas när man inte är purung längre. Lättpackning ger mig möjighet till långa färder i avlägsna trakter i kanske tio år längre än traditionell utrustning skulle göra.”

Marknadsundersökare och egen företagare med tre företag nära hjärtat.
Vandrare med en längtan till vildmark sedan tonåren. Färdas gärna ensam för en djupare upplevelse och en större närhet till livets kärna. Jörgen har skrivit boken "Vandra fjäderlätt - och njut mer av färden" efter att under ett antal år ha testat egnas och andras lätta prylar i den skandinaviska fjällvärlden. jorgen•fjaderlatt.se

Martin Nordesjö

”För mig är lättpackning handlingsfrihet: om att ha en lätt grundpackning för att kunna gå andra vägar, ta med mera lyxmat eller vandra med barn.”

Martin är ”en helt vanlig friluftande svensson” som ganska nyligen gått över från gramjakt till kilojakt. Utbildad produktutvecklare och friluftande sedan barnsben. Besattheten av funktionella och snygga prylar kommer väl till pass när det ska prylspanas. Martin är även Fjäderlätts formgivare. martin•fjaderlatt.se

Fjäderlätt in English

We created Fjäderlätt to help make it easier for everyone to enjoy backpacking.

We want to prove that you don't have to carry heavy loads to have a comfortable and safe experience of the great outdoors. We think a lot of today's outdoor equipment is too heavy and not really designed for normal backpacking by normal people. That's why we would like guide our readers to alternative equipment that is both lightweight and good.

Read all our English articles

Current articles

All articles