Ultralätt vintertur hemma hos "världens värsta väder"

Turer Vi har tidigare aviserat att delar av Fjäderlätts stab i USA (dvs folk som jag känner) planerade en ultra lätt vintertur i ett område som skryter med "världens värsta väder". Den turen blev uppskjuten upprepade gånger på grund av...dåligt väder. Här följer Jim Baileys beskrivning.
Av Jörgen Johansson

De senaste tre veckorna hade räddningspersonalen i White Mountain National Forest skickat ut sin personal i verkligt ruggiga situationer för att rädda vandrare som hade missbedömt omständigheter och väder. En extrem kallfront hade låst fast sig vid området och dumpat närmare 1,5 meter snö i de högre regionerna, i kombination med extremt låga nattemperaturer på låg runt 20 minusgrader.

Räddningar och dödsfall
Vår ursprungliga plan var att tillbringa natten på toppen av Mt Lafayette, vid Franconia-kammen men dessa planer ändrades när två räddningsförsök inom en tvåveckorsperiod på det berget resulterat i den tragiska förlusten av två dagsturare som förfrös nära toppen. Det andra räddningsförsöket gällde en vandrare som var förberedd med övernattningsutrustning men som evakuerades sedan han meddelat sin flickvän via sms att han förlorat båda sina kängor i den djupa snön. När räddningspersonalen anlände med helikopter sjönk de till bröstet i snön.

Vår plan hade varit att hålla oss så nära den kammen som möjligt, med så lätt utrustning som möjligt men efter de tragiska händelserna de föregående veckorna beslöt Brian och jag att vi skulle stanna vid den södra ändan, på något lägre elevation vid Mt Liberty and slå läger nedanför kammen i ett något mer skyddat område.

Äntligen en växling i vädret efter tre veckors väntan.
Varje vecka verkade passera på följande sätt; kolla väderleksrapporterna för den kommande helgen och följa rapporter från en webbsida för vandrare i området för att sedan hemsökas av nyheter om människor som saknades för att sedan räddas. Men nu äntligen en växling och var båda uppspelta och adderade snöskor till vår utrustning.

Brian

När vi anlände till ledens början fanns det ungefär en meter snö redan där. Som tur var hade snön packats ihop av andra vandrare och vi rörde oss ganska snabbt och effektivt tack vare våra lätta ryggsäckar. Brian har imponerat på mig genom att bära extremt lätt packning även under ganska kalla förhållanden liksom genom att bära terränglöpningsskor mitt i vintern. När vi passerade andra vandrare stirrade många av dem på Brians skodon, vilket vi båda fann roande eftersom Brians strategi var att bära terränglöpningsskor medan han vandrade och sedan byta till dunfyllda skor# när vi slog läger, vilket fungerade bra för honom. Själv bar jag ett par lätta, fodrade kängor som jag använde både i lägret och medan vi vandrade. Leden vi följde var förhållandevis kort men brant, och snöskor var nödvändiga.

När vi klättrade högre upp på Liberty Springs-leden ökade snötäcket dramatiskt och trädgrenar som normalt var över våra huvuden träffade oss nu i ansiktet., vilket gjorde skidglasögon nödvändiga.

Lägerplats och tält
När vi närmade oss lägerplatsen började solen gå ned så vi letade upp den flataste plätt vi kunde för vårt Golite Hex-tält och reste det snabbt eftersom temperaturen sjönk snabbt. Den djupa snön gjorde att användningen av vanliga tältpinnar kändes som slöseri med tiden så vi använde döda grenar som höll bättre i den djupa pudersnön.


Jim vid tältet

Vårt Hex 3, som nu är en del av Golites Shangrila-serie är ett palats för två vandrare med utrustning och så fort vi tagit på oss våra värmeplagg började arbetet med att smälta snö för vatten, matlagning och varm dryck. Tack vare de strategiskt placerade höga ventilerna på Hex-tältet behöver man inte oroa sig över koloxidanrikning, något jag annars skulle vara tveksam till med andra skydd som saknar denna typ av ventiler.

Matlagning och värme
Vi använde båda gaskök med brännaren monterad över gasbehållaren och specialgjorda cellplastskydd för att hålla behållarna varma vid temperaturer under fryspunkten. Dessa fungerade toppen sedan vi inledningsvis värmt upp behållarna under våra jackor några minuter. För en-nattsturer så packar jag som regel gasbehållaren inuti mina sovplagg för att skydda dem mot kylan, vilket brukar fungera perfekt även under de kallaste förhållanden.

Som reservvärme bar jag också med mig ett Nuwick 44 hours överlevnadsljus vilket tillåter användaren att lägga till ytterligare vekar för att öka värmeproduktionen. Den här kalla kvällen beslöt vi att använda detta för ytterligare ljus och värme inuti vårt skydd.


Matlagningsutrustning

Efter någon timme var det dags att gå ut och samla snö till dricksvatten. Efter ungefär 45 sekunders snabbt insamlande av snö i en packpåse så hastade jag tillbaka till tältet för värme. Omständigheterna utomhus att blivit extremt kalla, jag gissade på cirka 20 minusgrader med en vass vind från nordväst. Temperaturen inne i tältet var minst 10 grader högre så efter att ha skakat i några minuter, vilket ingav Brian en viss oro, var jag snart varm igen. Vi tillbringade kvällen med att prata om framtida vandringar, lättviktsutrustning och annan lättsam konversation som blivit en vana på våra turer efter Wilderness Trekker III-kursen.

Natt och sovutrustning
Vi råkade ut för ett problem vilket berodde på det hastigt falnande solljuset när vi slog läger. Båda våra sovplatser hamnade på en lätt sluttning och under natten vaknade vi med halva sovuppsättningen utanför tältet. Vid ett tillfälle vaknade jag och tittade bort mot Brians sovplats och noterade att han var halvvägs ute ur tältet. Vi vaknade båda vid ungefär samma tidpunkt på morgonen till en molnfri himmel och var ganska utvilade. Temperaturen utanför hade stigit rejält till kvalmiga fem minusgrader.

En sak som vi testade var våra sovarrangemang. Jag hade valt ett system bestående av en dunsäck som angavs klara -18 grader tillsammans med ett Thermarest Prolite 4 i full längd, en ångspärrssäck avsedd att skydda dunsäcken mot kroppsfukt och en Adventure Medical Thermolite Bivy. Detta system var väldigt varmt under hela natten, fukten från min utandningsluft fångades upp av ångspärren. Så småningom drog jag ned detta under sömnen och det samlades en del fukt i dunsäckens överdel. Ett mindre problem men för en längre period skulle jag förmodligen välja en annan typ av isolering.

Brians sovsystem innehöll en sommarsovsäck med dun tillsammans med en quilt med syntetfoder. Detta i kombination med ett cellplastsystem han utvecklat för Trekker III-kursen . Detta användes också tillsammans med en Adventure Medical Thermolite Bivy. Han sov gott, trots tillfälliga trassel med sovsäck och quilt. Han noterade också en och annan kall fläck. En sak som Brian noterade var ansamlingen av fukt i dunsäcken och efter att ha pratat om detta konstaterade vi att en ångspärr förmodligen hade förhindrat mycket av detta.

Oundvikligt var en hög mäng fukt inne i tältet, med silnylon som är en icke andande väv och med användning av köken för snösmältning så fick vi mycket frost på insidan av tältet. Användandet av Thermolite-säckarna hjälpte oss att behålla kroppsvärmen men något vi noterat även under tidigare turer var ansamlingen av fukt på insidan av dem. Sannolikt beror detta på att den varma luften inuti kondenserar vid kontakten med den kallare ytterluften. Förmodligen inte det bästa valet för längre turer.

Morgonens utsikt och återfärden
Efter det att vi packat var det tid för en kort tur uppför Franconia Ridge, vi hade närmast perfekt väder för en topptur. Efter att ha hållit oss nära toppen på Liberty träffade vi på djup, vinddriven snö som täckte spåren från föregående dag. Den branta terrängen erbjöd lite utmanande sid-steppande innan vi kom upp på en utsiktspunkt med fantastiska vyer över White Mountain National Forest.


Utsikt från Franconia Ridge

På hemvägen stötte vi på flera vandrare som såg på Brians bjärt röda Nike löparskor med chockartad min. Det här har varit ett kul test för honom, tror jag. I kombination med våra små ryggsäckar har många andra vandrare säkert haft anledning att ifrågasätta vår mentala hälsa. Han fick ganska många oroliga blickar i samband med ett vi pratade med andra vandrare längs leden som fick veta att vi tillbringat natten ute. Vid ett tillfälle stötte vi på två vandrare som var ute på dagstur med ryggsäckar som var dubbelt så stora som våra.

När jag kom fram till parkeringen fann jag Brian i samspråk med en traditionell vandrare som stod parkerad bredvid oss, som flera gånger uttryckte sin oro över Brians val av skodon för vintern. Den här vandraren hade själv bjärt färgade shorts över tights, vilket vi tyckte var ett riktigt humoristisk slut på vårt vinteräventyr.


Så långt Jim Bailey. Nedan har jag lagt in hans och Brian Dobles utrustningslistor. Viktuppgifterna är i ounces, vill du räkna om till gram så använd sökfunktionen här till vänster. Jag har räknat om summorna i packlistorna till gram.

Brian och Jim svarar gärna på frågor om sin tur och utrustningen både för den här turen och allmänt. Har du några frågor så maila till jorgen@fjaderlatt.se så kommer vi att publicera en del frågor och svar inom kort.


Jims utrustning
Clothing worn
REI Minstral Pants 13oz
PolarTech fleece tights 5.5oz
REI boxer brief 2.5oz
Smartwool socks 3oz
REI stretch nylon top 10oz
Golite cap 1oz
wigwam liner gloves 1.5oz
Sorel insulated boots 46oz
Black Diamond poles 16oz
Katoola Micro Spikes 11.5oz
mini whistle/compass .5oz
Headsweats hat 2.3oz
sunglasses .78oz

Clothing carried/worn
EMS power Stretch hoody 12oz
Marmot Precip 12oz
EMS Balaclava 1.5oz
OR Mitts/inserts 4oz
Clothing In Camp
Golite Cumulus down jkt. 14oz
Integral Design Prima Lid 3.5oz
Smartwool expedition sock 6oz

Packing
Golite Pinnacle 25oz
Golite lrg stuff sack 2oz
SeaToSummit ditty bag .7oz
Thermorest stuff sack 3oz
Trash compacter bag .9oz
Gossamer gear sit pad 1.3oz

Sleeping
REI Kilo Plus 0 down bag 43oz
Thermorest Prolite 4 24oz
Adventure Medical Bivy 6oz
Campmor Vappor Barrier Liner 10oz

Shelter
Golite Hex 3 28oz
SMC snow stakes 11oz
Golite pole extender 2.5oz
Kelty Trip tease line 2.75oz

Cooking
MSR Pocket Rocket stove 3oz
Cozyʼs for fuel canister (2) 1.5oz
Evernew Titanium 1.3 5oz
BPL Long handle spoon .50z
Water Bottle with homade cozy 6oz
Insulated travel mug 5.5oz

Essentials
SnowClaw shovel 6.1oz
Black Diamond Ion headlamp 1oz
Mini bic lighter .5oz
first aid kit/repair 2.2oz
Toothbrush & baking soda 1.25oz
Firestarter (Esbit), tinfoil .65oz
Tea filter/water strainer .4oz
instant heat packs .8oz
TP mini roll 1oz
AMC Map .6oz

Packningens basvikt/Base Weight 6 994 gram/15.42 LBS
På kroppen/Worn 3 219 gram/7.098 LBS


Brians utrustning
Clothing Worn
Patagonia Cool Weather Tights 9.0
GoLite Whim 4.0
Jockey Life 2.0
RBH Bonded VaprThrm Liner Socks 1.8
Darn Tough Vermont 1405 socks 2.9
Smartwool Long sleeve crew 6.9
GoLite Ether wind shirt 4.0
BPL cap 1.5
Arc'teryx Delta SV gloves 1.0
Nike Trail Pegasus shoes 26.0
Komperdell Featherlite 110cm poles - no straps 8.6
ACR Emergency Whistle w/lanyard 0.3
Generic cheap sunglasses 1.2
Watch - $5 generic 1.2

Clothing Carried/Worn
OR Zealot waterproof jacket 7.7
OR Sonic Balaclava 2.5
OR Goretex mitt shells 3.1
Clothing in Camp
BPL Cocoon UL 60 pullover 8.6
Homemade Mylar Space Blanket "emergency vest" 4.0
Darn Tough Vermont 1405 socks 2.9
Plastic grocery bags for feet 0.1
Down Booties 18.0
BPL Cocoon UL 60 pants 7.0

Packing
Granite Gear Virga 19.0
Contractor bag pack liner 3.0

Sleeping
BPL Cocoon UL 180 quilt 19.6
MH Phantom 32 Down (+ stuff sack) 21.0
Goss. Gear Nightlight Torso & 1/8 Thinlight; mylar space blanket
(contact-cemented concoction) 6.5
Blue Foam 1/2", torso 7.5
Adventure Medical Bivy 6.0

Cooking
Snow Peak Giga Titanium stove 2.5
Snow Peak Titanium pot 5.0
Firelite SUL titanium spork 0.3
Soda bottle Wide mouth 1L 1.7

Essentials
LRI Photon Freedom Micro with clip 0.4
Bic Lighter 0.8
Generic Minor first aid, toiletries (inc. heat pack) 2.0
golite silnylon food bag 0.7
Ziploc 1 large, 2 medium (trash bag & food containers) 0.2

Packningens basvikt/Base Weight 4263 gram/9.4 LBS
På kroppen/Worn 1995 gram/4.4 LB
S


Diskutera

Nya butiker på kartan

Nu kan jag logga in i vår kartgrej igen och har uppdaterat vår världskarta med gamla och nya tips.
Av Martin Nordesjö

Outside i Alfta, Addnatures och Getouts ”nya” Stockholmsbutiker och en hel drös butiker i landets sydligaste delar har lagts till eller bytt namn. Tack till bland andra Henrik, Carl, Knut och Eric för tipsen.

Fortsätt gärna tipsa oss om bra butiker i hela världen!

Till kartan

Lätta underkläder för vinterbruk

Teori Det som är speciellt med vintern är att den är kallare än sommaren. Detta ställer speciella krav på underkläderna. Eller gör det? Och i så fall varför?
Av Jörgen Johansson

Många tror att man behöver tjockare underkläder på vintern än på sommaren. Så behöver det inte vara. Ibland kan det också vara en fördel att använda olika typer av underklädsplagg på över- respektive underkroppen. Det gäller att veta vilken funktion underkläderna är avsedda att fylla för att kunna välja rätt i den djungel som är dagens utbud. Här får du den kunskap som behövs för att välja rätt plagg för fysiska aktiviteter utomhus under vintern.
Flerskiktsprincipen
Att klä sig efter flerskiktsprincipen är väl etablerat i friluftskretsar och innebär i korthet att man kombinerar olika lager av klädesplagg med olika egenskaper för att få bästa komfort och säkerhet. Det är egentligen inget märkvärdigt med det, man klär sig ofta på samma sätt till vardags, fast man inte alltid är medveten om detta eller vilken funktion olika plagg har. För att ha det behagligt om man ägnar sig åt olika typer av fysiska aktiviteter utomhus behöver man emellertid veta mer. Speciellt gäller detta vintersäsongen, då man snabbt kan bli nedkyld om man inte blir av med svett eller mer normal kroppsfukt som hela tiden finns på hudytan.

Innerskiktet

Närmast huden har man ett innerskikt eller baskikt. Det vi i dagligt tal kallar underkläder. Innerskiktet har som sin främsta uppgift att hålla huden torr, och därmed varm, genom att transportera bort kroppsfukten på ett bra sätt. Framförallt allt måste innerskiktet klara att hantera växlingar mellan hög fysiskt aktivitet som producerar svett, och perioder av stillastående, utan att kroppen blir nedkyld.Det är viktigt att tänka på att det är just detta som är underklädernas funktion. De är inte i första hand till för att isolera och på detta sätt hjälpa till att hålla värmen.

Mellanskiktet eller värmeskiktet

Mellanskiktet talar om var det finns och värmeskiktet vad det gör. Detta är ett eller flera plagg som finns alldeles ovanpå basskiktet och som skall isolera och därmed hjälpa oss att behålla kroppsvärmen. Isolerar gör de genom att innehålla skikt av stillastående luft. Avsikten är att mellanskiktet varken skall användas som innersta eller yttersta plagg. Det finns alltid plagg som överskrider de här teoretiska gränserna. Hur man skall hantera detta är enklare att veta om man känner till de grunder för rätt klädsel som jag beskriver här.

Till mellanskiktet hör plagg som stickade ylletröjor, fleecetröjor samt plagg innehållande syntetvadd eller dun. Även ett extra lager underkläder utanpå det som finns närmast kroppen blir i detta läge ett isolerande mellanskikt istället för ett fukttransporterande innerskikt.

Förstärkningsskiktet eller ytterskiktet

Ytterskiktet skall skydda mot väta och vind. Det är skalet runt människan och de andra klädskikten och ordet skalplagg används ofta om plagg som fyller just dessa funktioner.Ytterskiktet måste hantera motsättningen mellan att skydda mot väta och vind utifrån och samtidigt tillåta kroppsfukten att passera inifrån. Något som kan vara nog så knepigt. Idag finns det plagg som är ganska bra på både och. Ett vindtätt plagg släpper mindre lätt igenom fukt än ett plagg som är glesare till sin karaktär, vilket normalt gäller för innerskikt och värmeskikt. Men den här artikeln handlar inte om mellanskikt eller ytterskikt utan om baskiktet; underkläderna.

Fuktig hud – viktigt och farligt

Vi börjar med att återknyta till den mest fundamentala egenskapen hos underkläderna, att de inte är avsedda att isolera utan de skall istället hjälpa kroppen att hålla värmen genom att se till att hudytan är så torr som möjligt.


Svettning är kroppen effektivaste sätt att skydda sig mot överhettning. När vatten går från flytande form till ånga innebär detta en kraftigt kylande effekt på hudytan. Testa genom att fukta handryggen med tungspetsen och märk hur den lilla hudytan under någon minut känns svalare än resten av handen. Det är saliven som dunstar och kyler huden. Om du istället pressar ett torrt pekfinger mot handryggen så försvinner känslan av exakt var du berörde handen istället på sekunder.

Denna nedkylning genom förångning på hudytan är mycket viktig när vi anstränger oss och kroppen behöver bli av med överskottsvärmen för att hålla de viktiga 37 graderna. Men när vi slutar att anstränga oss och kroppens värmeproduktion sjunker, då behöver vi inte längre den kylande effekten av svetten. Då kan den istället bli farlig genom att kroppen kyls ned för mycket. Vi börjar frysa och så småningom kan hela kroppen bli nedkyld med förlust av viktiga kroppsfunktioner och så småningom i värsta fall döden.

Till vardags är bomull ett vanligt underställsmaterial. Bomull är tyvärr väldigt olämpligt vid sportiga aktiviteter utomhus i kallare klimat, eftersom det suger upp vätska i fibrerna som kollapsar och ligger an mot kroppen. Fukten ligger då kvar på hudytan och kyler och det tar lång tid att torka. Under torkperioden suger då bomullen värme från kroppen på ett sätt som ofta är väldigt obehagligt och under olyckliga omständigheter kan vara direkt farligt. ”Cotton sucks” och "Cotton kills" är vanliga amerikanska uttryck som det bara är att instämma i.


Luft – det som isolerar

Stillastående luft är det som ger isolering i kläderna. Alla gaser leder värme dåligt, eftersom det är så långt mellan molekylerna i dem. Det är därför de är gaser. Allra bäst isolerar frånvaron av alla atomer och molekyler. Det vi kallar vakuum. Detta används i termosflaskor där man mellan två väggar skapar ett vakuum som isolerande skikt. Luft är det vanligaste isoleringsämnet och används både för att isolera hus, ofta i form av så kallad glasull, och människor eftersom det är billigt och enkelt och allmänt tillgängligt.

Detta betyder att det inte är materialet i sig eller skärningen på kläderna som gör att de isolerar mot kyla, utan det som så att säga finns mellan fibrerna i plagget. Helt enkelt materialets förmåga att skapa små fickor med stillastående luft.

Den enklaste tumregeln för kläder är helt enkelt att ju fluffigare ett material är, det vill säga ju mer luft det innehåller, desto bättre isolerar det. Ha hela tiden ett osynligt ”fluffindex” i bakhuvudet när du värdera isoleringsförmåga hos plagg eller sovsäckar. Ett material som är svårt att pressa samman med fingrarna innehåller som regel lite luft och isolerar därför dåligt. Ett undantag är cellplast till liggunderlag och liknande, men det används ju inte i kläder.

Exempel på isolerande plagg för sportaktiviteteter är fluffiga, stickade tröjor av syntet eller ull samt plagg med dun eller syntetfyllning. Den populära fleecetröjan isolerar förhållandevis dåligt i förhållande till sin vikt jämfört med dun eller syntet, men har andra fördelar som slitstyrka och tålighet.

Innerskiktet – material
När vi är fysiskt aktiva utomhus vintertid behöver vi alltså närmast kroppen plagg av material som håller hudytan torr. Detta innebär att underställ bör göras av material som är bra på att transportera bort svett och fukt från huden. Idag finns det i huvudsak två grupper av material som kan rekommenderas som underställ oavsett temperaturen; syntet och ylle.


Syntet
Syntetfibrer finns av många olika slag och är petroleumbaserade. För praktiskt bruk har de likartade egenskaper, även om de har olika kemisk sammansättning eller har behandlats på olika sätt. Det finns idag en uppsjö av underställ av konstfiber med goda fukttransporterande egenskaper. Nackdelarna med syntetställen är främst att de snabbt får en obehaglig svettlukt om de inte tvättas ofta.

Man gör stora ansträngningar för att minska dessa nackdelar, till exempel behandling av fibrerna med silver/nanopartiklar eller liknande. Än så länge har inget genombrott skett som helt undanröjt luktproblemen. Bortsett från luktproblemen fungerar de ypperligt för sportaktiviteter och vandring. Om man framförallt ägnar sig åt aktiviteter där man kan skölja eller tvätta underplaggen varje dag så behöver inte lukten bli något problem. Ligger man i tält en vecka utan sådana möjligheter kan konsekvenserna för människor i närheten bli bedövande. Till slut luktar man så illa att man själv märker det.


Sportar man så har man kanske redan den här typen av plagg. Det finns billiga varianter också, om man letar sig bort från de mest kända varumärkena, som fungerar utmärkt. Viktigt är att i alla lägen välja de tunnaste varianterna av underställ.


Ylle
Ylle anses idag av de flesta experter vara det behagligaste och bästa materialet att bära närmast kroppen. Ylle har fått en renässans genom ny teknik och användning av finfibrig merinoull. Problem med att en del människor med känslig hud upplever att ylleunderställ kliar finns därmed nästan inte längre.

Ylle har egenskapen att kunna uppta ganska mycket vätska i sina fibrer utan att verka kylande, till skillnad från bomull. Detta beror på att fukten innesluts i fibrerna och därmed inte kommer i direktkontakt med huden, vilket sker i bomullsfibrer. Man menar också att ylle har en slags värmeväxlande effekt som gör att det frigörs värme när yllefibern släpper ifrån sig vätska. Sammantaget är detta orsakerna till den den gamla etablerade åsikten att ”ylle värmer även i vått tillstånd”.

Man kan också bära ylleplagg under mycket lång tid utan att de luktar påtagligt illa. Detta beror också den speciella sammansättningen och konstruktionen av ullfibern som motverkar bakterietillväxt i den fuktiga miljö som underställ befinner sig. Det är bakterierna som ger den dåliga lukten.

Även när det gäller ylle så skall man välja de tunnaste plaggen oavsett om det gäller sommar eller vinter.

Överkroppen – underkroppen

Ovanstående resonemang gäller framföallt klädsel på överkroppen, men resonemanget gäller även för benen. Eftersom benen mest består av muskler och, ja, ben, så är behoven däremot något annorlunda. Överkroppen innehåller nästan alla de vitala organ som behövs för att kroppen skall fungera och dessa måste också hållas vid en konstant temperatur för att vi skall må bra. Benen med stora muskler och blodkärl kan man istället se som en möjlighet att lufta och kyla kroppen vid ansträngning.Att gå i shorts sommar och höst, även vid låga temperaturer, är ofta inget problem så länge man rör sig ordentligt. Blir shortsen för kalla så strunta i innerskikt och värmeskikt för benen och gå direkt på ytterskiktet; mer eller mindre vind- och vattentäta byxor.


Under vintern är temperaturerna oftast så låga att shorts inte är något alternativ och även enbart långbyxor blir för kallt. På vintern behöver man som regel ett innerskikt även på benen. Nu svettas benen normalt inte lika mycket som överkroppen, vilket gör att man kan modifiera och kompromissa lite kring ovanstående tankar om fukttransport.


Medan jag rekommenderar ull närmast huden på överkroppen så kan man mycket väl använda långkalsonger av syntetmaterial på benen. Men jag använder då alltid kortkalsonger av ylle under långkalsongerna. Eftersom fukttransportproblemen är mindre på benen så kan man också tänka sig att använda långkalsonger både som fukttransporterande underskikt och isolerande mellanskikt under aktiviteter vintertid. Vid strängare kyla kan ett par fleecebyxor närmast kroppen fungera hyfsat som innerskikt och bra som isolerande mellanskikt.

De tillverkare som gör innerskikt för överkroppen har också motsvarande plagg för underkroppen. Men som jag hoppas framgått är det ju inget krav att man har plagg av samma tillverkare eller material på benen som på bålen.

Vilka slutsatser drar man då?

Innerskiktet på överkroppen är det viktigaste. Plagget måste i möjligaste mån hålla hudytan torr oavsett vad man gör. Merinoull är idag det material som jag tycker har mest fördelar och minst nackdelar.

Allt annat lika så har tunnare plagg som sitter kroppsnära lättare för att transportera bort fukt från hudytan. Min rekommendation för överkroppen är alltså en tunn, tätsittande tröja av merinoull. Den har bäst förutsättningar att hålla överkroppen torr vid olika ansträngningsnivåer.

Att hålla hudytan torr är som sagt underställets absolut viktigaste uppgift. Det betyder att man inte behöver, eller ens bör, ha ett tjockare underställ när det är kallare. De fukttransporterande behoven är oförändrade vid fysisk aktivitet i kyla, det man behöver är istället mer isolering. Detta är som vi konstaterat inte innerskiktets utan mellanskiktets uppgift.


Man skall inte falla för frestelsen att försöka föra in isolerande egenskaper i innerskiktet. Konsekvensen av detta är nästa undantagslöst sämre fukttransporterande egenskaper. I bästa fall är det ingen skillnad, men då kan man lika gärna behålla sitt gamla innerställ och istället addera värmande lager efter behov utanpå.

Istället för ett tjockare underställ är det alltså bättre med två tunna. Eller tre tunna. Eller ett tunt och ett tjockt. Och kraven på det eller de skikt som ligger utanpå innerstället är både lägre och annorlunda. De behöver inte transportera fukt på samma sätt som underkläderna. Det viktiga är att de släpper igenom fukt i ångform. Syntetunderställ utanpå ullunderställ är en bra lösning. Glesa ylle eller fleeceplagg är också utmärkta. Hur tjocka eller hur många sådana lager beror helt på vad man skall göra och hur kallt det är.


Så kallade mikrofleece-plagg, vilka säljs som underställ för ”expeditionsbruk” har sämre fukttransporterande egenskaper än traditionella underställ. De bör man alltså inte ha närmast kroppen, utan istället ovanpå understället. Men ofta har man andra plagg som kan tjänstgöra som mellanskikt, utan att behöva köpa nytt.Så de goda nyheterna är att om man har ett bra, tunt merinounderställ så kan man använda det året runt. Ovanpå det kan man sedan ha tjockare eller tunnare plagg som man förmodligen redan har i garderoben. Material och konstruktion är här inte lika avgörande för om man känner sig behagligt tempererad.


Men den viktigaste regeln för att känna sig behagligt tempererad är att försöka ha mindre isolering när man är aktiv och sedan ta på sig mer isolering när man är stillastående. En dunväst är ett plagg som är en nästan oslagbar kombination av vikt och funktion i detta sammanhang.


Merinounderställ är inne och det finns en mängd tillverkare. Allt från de ledande, och dyra, märkena som Smartwool och Icebreaker via Lundhags och Devold till billigare ställ från Ullmax eller Stadium. Fler kan man hitta om man går via en sökmotor på nätet.

Om du tycker dig höra vissa ekon i den här artikeln så beror det förmodligen på att stora delar funnits med i boken Vandra fjäderlätt och alltsammans på Lifeportalen.


Diskutera


Ses vi på Vildmarksmässan?

Evenemang I helgen är det vildmarksmässa i Älvsjö, och Fjäderlätt kommer såklart att vara där.
Av Martin Nordesjö

Den som bara måste ha tag på ett signerat exemplar av Vandra fjäderlätt kan besöka Vildmarksbiblioteket (monter A08:28), där Jörgen kommer finnas då och då. På lördag kommer vi dra runt på mässan för att klämma på lätt utrustning och prata med tillverkare och återförsäljare.
Som vi har vant oss vid saknar de flesta stora producenterna egen representation, utan dyker upp i skiftande grad i återförsäljarnas montrar.

Men för första gången på många år är Fjällräven med på mässan, med en rejäl monter. De har med sig PAK5-serien som vi har skrivit om tidigare. Några andra märken med egna montrar är Lundhags, Bergans, Craft, Primus, Real, Silva, Tentipi och Ullmax.

Ett antal importörer finns också på mässan, till exempel Utnu som plockar in italienska fullsortimentsmärket Ferrino till Sverige. JO Sport finns också på plats, antagligen med produkter från Pacific Outdoor (Insulmat och WX tex).

Bland återförsäljarna, som inte sällan släpar med sig representanter från tillverkarna, hittar vi till exempel Alewalds, Getout, Naturkompaniet, Kängspecialisten och Addnature, som har med sig Klättermusens nya stora Mjölner-ryggsäck.

Jag har säkert missat en hel del intressanta utställare, men några guldklimpar måste ni ju få chans att hitta på egen hand. Glöm inte att ta en fika hos Utsidan!

Läs mer om Vildmarksmässan

Arcteryx Gamma LT - lätta och regntåliga byxor

Prylintryck Arcteryx har bantat sina Gamma-byxor och introducerat en light-variant. Jag har testat dem under hösten och funnit dem behagliga och förvånansvärt regntåliga.
Av Jörgen Johansson

Beskrivning

Gamma LT har två snedställda fickor och en benficka, alla med blixtlås. Inbyggd livrem och resår i midjan tillsammans med ett elastiskt material gör dem behagliga att röra sig i. Mina Gamma i storlek XL väger 368 gram, vilket är klart tyngre än mina hemsydda Pertexbyxor som är 200 gram lättare, men ändå lätt när det gäller byxor för friluftsbruk.
Materialet är en fyrvägsstretch bestående av 84 procent nylon och 16% spandex. Det andas bra och är förvånansvärt regnbeständigt, men lite svagare vad gäller vindtäthet.

Användning
Jag köpte byxorna för BPL-kursen i Klippiga Bergen hösten 2007. För en oktobertur av det slag vi planerade krävdes kraftigare byxor än de jag normalt använder. I backspegeln hade det inte varit några problem att använda mina vanliga byxor, men Gamma LT fungerade bra och jag var nöjd med dem. Jag använde dem hela tiden utan långkalsonger. När snålblåsten kylde benen drog jag på mig mina regntäta byxholkar. På kvällar och nätter täckte jag benen med de stoppade syntetbyxorna Cocoon.

Sedan kursen har jag använt byxorna mycket till vardags, i ur och skur. Som regel fungerar de ganska bra som ett slags regnbyxor. Det tar ungefär 10 minuter av normalt regn innan det blöter igenom ovanför knäna. Vanligt duggregn står de emot betydligt längre, hur länge vet jag faktiskt inte.Foto:Ryan Jordan

Jag halkade till på en klippa under kursen och detta resulterade i ett märke på knät. Det gick inte hål, men jag tyckte att smällen inte var av den kalibern att den borde märkts så mycket i tyget. Så det kan vara så att de här byxorna inte är världens slitstarkaste, vilket kan vara bra att veta för den som hasar runt mycket på klippor. Men detta är alltså bara en misstanke från min sida.

Bedömning
Jag gillar de här byxorna och är frestad att använda dem för den kommande sommarens vandringar, trots att de väger klart mer än mina gamla hemsydda brallor som jag är så förtjust i. Jag kan se att väderbeständigheten gör dem till ett bra komplement till mitt paraply. De skulle därmed innebära att jag klarar lättare regn och skurar utan att behöva ta på mina byxholkar. Åtminstone i teorin, jag har ju inte testat detta ännu.

Don Wilson från Backpackinglight, som var kurskompis till mig, hade samma byxor och har tagit upp dem bland sina favoritprodukter från 2007. För den som är intresserad av lättare byxor som står emot väta bra kan jag alltså rekommendera Gamma LT. De är helt klart också ett alternativ för den som letar efter lättare vandringsbyxor utan att vilja ta steget till de riktigt tunna varianterna.

Caldera Cone - sprit, tabletter och ved

Prylintryck Under höstens kurs i Klippiga Bergen så använde jag under några dagar en prototyp av Caldera Cones från Trail Designs. Ett kök för friluftsbruk som fungerar med ved, sprit och fasta bränsletabletter. Köket hade inte oväntat både styrkor och svagheter
Av Jörgen Johansson

Foto: Ryan Jordan

Beskrivning
Den Caldera Cone vi använde var en prototyp, lik den variant som kallas Ti-Tri på http://www.traildesigns.com/. I ett plaströr förvarades några rullar med tunn titanfolie. Dessa blev en runt markplåt och en kon. Konen stabiliseras av några tältpinnar som även tjänstgör som stöd för kastrullen.

Foto: Trail Designs

På bottenplattan/folien kan man elda eller ställa en spritbrännare eller en eller flera fastbränsle-tabletter. Vi hade med några Trangiabrännare och en handfull Esbittabletter, men eldade nästan genomgående med ved. Syftet med kursen var att simulera långa expeditioner utan depåer i arktisk miljö, och att använda det bränsle som finns istället för att bära detta är då god viktekonomi.

Vi använde eldstål från Light my fire och oljeindränkta bomullstussar från Tinder Tabs för att starta elden. Det tog ett tag att lära sig en effektiv teknik för att få igång detta snabbt och sedan få elden att ta sig. Jag hade föredragit en tändsticka, men detta var ju en kurs i att lära sig ny teknik. Men enkelt uttryckt så tänder man en liten brasa med fingertjocka kvistar på bottenplattan och ställer sedan själva konen runt denna. När detta är gjort kan man ställa på kitteln och sedan matar man in kvistar genom hålet i sidan, under kastrullen. Man håller brasan vid liv till vattnet kokar.

Caldera Cone krävde ständig bevakning så att elden inte mattades. Man behöver hela tiden mata in nya, tunna kvistar och se till att det brinner ordentligt. Inget man gör i ett tält direkt, men i en kåta borde det fungera bra.

Om man vill så tänder man istället spritbrännaren eller tabletterna och har då något som fungerar enklare och i tält, till priset av att man får bära med sig bränsle.

Foto: Ryan JordanBedöming
Det är naturligtvis alltid knöligare och mer pyssel med att elda ved än att använda ett gaskök eller liknande. Men eld är ju också ganska trevligt och det kan ha ett egenvärde att inte släpa med sig mer petroleumprodukter än nödvändigt ut i skogen. I sådana sammanhang är Calderan ett lätt alternativ. Det är dock förmodligen inte enklare att använda produkten än att göra en vanlig eld och ställa eller hänga kastrullen ovanför denna. Men med titanfolien under så lämnar man färre märken på vegetationen och utnyttjar förmodligen veden bättre. Öppna eldar har enligt min erfarenhet en tendens att bli onödigt stora även om man bara skall koka upp någon liter vatten.

För expeditioner av det slag kursen handlar om skulle en Caldera Cone absolut vara ett alternativ. Vi konstaterade några svagheter som Russ på Traildesigns nu har åtgärdat.

Foto: Ryan Jordan


Ett problem var att passformen för konen runt kastrullen var så tight att hela konen följde med när vi lyfte kitteln. Glöd och aska rann då ut i nederkanten och gjorde det svårt att placera tillbaka konen på ett bra sätt. Ett annat problem var att den fals mitt på konen som man "knäppte" ihop den med tenderade att släppa. Hela konen ville då öppna sig, vilket inte var så lyckat. Den hölls dock på plats av de två tältpinnar som ocks var grytstöd. Russ Zandbergen på Caldera skriver dock att båda dessa saker är åtgärdade efter feed-back från kursen; godset i "knäppningen" är tjockare och passformen för kitteln är mindre snäv.

Caldera Cone var från början designad för att ge maximal effektivitet vid användning av spritbrännare. Ett vindskydd och kittelställ med samma funktion som Trangia, men lättare och mindre skrymmande i packat tillstånd. Därefter lades funktionen för Esbit till och först därefter designades produkten för eldning. Trail Designs funderar nu på att göra en produkt som är optimerad för ved. Det skall bli spännande att se.

Här ser vi morgonmålet på gång. Bakom konen ligger resterna av brasan från föregående kväll.

Tarp för riktiga karlar

Det är lätt att snöa in och tro att man måste bo under silikoniserad nylon uppspänd mellan kolfiberstavar. Vi vill balansera bilden med ett annat, lite mer rejält alternativ.
Av Martin Nordesjö

Jag sprang på den här filmen, som visar en annan typ av boende än vad man vanligtvis hittar här på Fjäderlätt. Ibland är det bra att få lite perspektiv på saker och ting.

Current articles

All articles