Längre Spork för påsätare

Prylspan En nackdel med Spork från svenska Light my Fire är att den är lite för kort för den som äter frystorkat direkt ur påsen. Så nu kommer Spork XM.
Martin Nordesjö

Min skeffel* används mest till barnmat för tillfället, och om man ska döma av de butiker där man hittar färgmatchade Spork:ar så är det nog både inne- och utefolket som köper dem.

Men nu kommer alltså XM som är uppskalad till 20 istället för 17 cm vilket gör att man ska nå lite bättre i matpåsen. Den ska väga 16 gram jämfört med originalets 9. Det finns även en 25-centimetersvariant (31 g) som väl närmast får kallas ”sleffel”.

*Det behövs ju ett svenskt ord – det är ju inte bara den här skeffeln som heter spork på engelska.

Det förlovade landet?

Resande fot På väg mot vildmarken i Amerikat fick jag en försmak av vad som verkar vara lättpackningens förlovade land.
Jörgen Johansson

När jag vaknar på mitt hotellrum efter en 24-timmarsresa till Seattle, Washington, slår jag på TV-n. Bland det första jag ser är en infomercial från delstatsmyndigheterna här och närbelägna kanadensiska provinsen British Columbia:

”Vet du vad ditt barn bär i sin ryggsäck?” Ett gäng glada ungar i 10-årsåldern är på väg till skolan. Alla har ryggsäckar. 10 meter bakom dem kommer en ensam grabb som släpar en tung ryggsäck efter sig. Sedan kommer en kiropraktor in och berättar att en för tung eller felpackad rygssäck kan ge mitt barn ryggproblem. Yes, I've come to the right place!

Frilufts-Konsum
REI är ett kooperativ grundat 1944. De säljer både produkter under eget varumärke och de stora märkena i branschen.

REI Cruise UL 60
1,4 kg, 850 kr


De har butiker på många orter men sin flaggskeppsbutik har de i Seattle. Det är ett varuhus i två eller tre plan beroende på om man räknar uthyrningen i källaren. Ett paradis för den som gillar uteprylar. Och billigt om man jämför med Sverige. REI är naturligtvis ganska mainstream och har därmed inte så mycket lätta produkter , men med ett sådant utbud som i det här varuhuset så finns det ändå en del.

Björnburk är såklart
standardutrustning.

Jag köpte mest saker inför den närmast förestående turen runt Glacier Peak; mat och kartor. Sedan blev det lite strumpor och lätta vantar. Ett par Rocky Goretex-sockar som alternativ till mina Sealskinz, som jag funderat på länge. Jag plockade också på mig ett par ”tåsockar” från Injin.

Feathered Friends
Inför BPLs kurs Trekker III som jag skall gå i oktober är vi beordrade att ha lite tjockare byxor än jag brukar. Så jag var på jakt efter ett par Arcteryx Gamma LT; lätta softshells. De hittade jag inte hos REI utan hos Feathered Friends, snett över gatan. Säkert ett affärsläge som suger in fler kunder från REI än mig.

Feathered Friends är som namnet antyder specialiserade på dunprodukter, men har en hel del annat, som Hillebergstält, även om betoningen ligger på kläder.

FF har alltså egen produktion av sovsäckar och dunkläder av hög kvalitet. Den mest udda produkten i butiken var nog en tvåpersoners topbag i dun. En topbag skiljer sig från en quilt genom att den är en påse där dunet på undersidan ersatts av en ficka för liggunderlaget. Här var det således fickor för två sådana.

Nu bär det upp till Bellingham för att hälsa på goda vänner några dagar. Sedan bär det ut i busken.

Fjäderlätt World Tour 07

På gång Just nu är råder intensiv internationell verksamhet på Fjäderlätt. Jörgen är på väg från och till USA och Martin drar till Mallorca.
Martin Nordesjö

Jörgen har varit och vandrat i Seattle och när han har kommit hem ska han dra iväg igen och gå på vildmarkskurs med Ryan Jordan och Backpacking Light i krokarna av Yellowstone.
Martin drar till Mallorca för lite mer familjeorienterad semester, men tänkte även knata lite i bergen och besöka Bestard-fabriken och prata skor med folk som gör skor.

Dessutom har vi bokat in påhälsning hos Sveriges största tillverkare av friluftsutrustning. Studiofoton i all ära, men det är ju roligare för oss alla om vi faktiskt har klämt på grejerna som kommer i vår.

Så vi hoppas kunna lysa upp höstmörkret med lite artiklar.

Lunar Duo – en Tarptent-dräpare?

Prylspan Marknaden är tyvärr inte översvämmad med tvåmans tarptält med dubbla abisder, men nu får Tarptent Double Rainbow hård konkurrens av Six Moon Designs Lunar Duo.
Martin Nordesjö

Den här typen av tarptält tycker jag själv är en fin kompromiss mellan låg vikt och hög komfort, så ännu ett alternativ är välkommet.

Six Moon Designs
Lunar Duo


Jämförelsen mellan Lunar Duo och Double Rainbow är oundviklig eftersom form och vikt (1,2 kg) är så lika. Men det finns viktiga skillnader:
 • Lunar Duo har dragkedjor istället för kardborre i ingången, vilket förenklar en hel del.
  (Tillägg: Nyare Double Rainbow har dragkedja)
 • Det kräver vandringsstavar. Det reses som ryggåstält med två stänger snarare än med längsgående båge. Två korta aluminiumböjar håller ut taket vid nocken.
 • Det har full höjd hela bredden, något som t.ex. gör att fyra personer kan sitta i tältet.
Golvet är 229 x 137 cm (jämförbart med Hilleberg Kaitum eller mitt gamla Haglöfs Twin Peak), takhöjden är som mest 114 cm. Såna utrymmen tillsammans med dubbla absider ger två personer fin komfort. Två vuxna och ett barn får också rum att sova.

Priset är 275 dollar (Double Rainbow kostar 250). Den som vill kan få sömmarna tätade från fabrik för 30 dollar. Tältstänger i kolfiber (ersätter vandringsstavar) finns för 25 dollar och 50 gram. Man väljer själv om man vill ha tunn (30 denier) eller lite tjockare (70 denier) väv i golvet.


Tarptent
Double Rainbow


Jag tycker fördelarna verkar överväga för Lunar Duo, i alla fall om man är beredd att vandra med stavar. Utrymmet är klart större och dessutom saknas de sömmar längs bågkanalen som kan ställa till med takläckage på Double Rainbow.

Double Rainbow är å andra sidan lättare om man inte vandrar med stavar, och tål antagligen lite mer vind eftersom det har mindre tygytor och lite mer slimmad profil. Dessutom finns ett löst innertak som tillbehör, något som höjer innertemperaturen och minskar kondenskänsligheten.

Läs mer hos respektive tillverkare:
Six Moon Designs Lunar Duo | Tarptent Double Rainbow

Ta bilder genom kikaren

Prylspan Kamerautrustning och kikare är sånt som vissa av oss vill ha med trots vikten, så alla lätta lösningar är välkomna. Kanske använda kikaren som teleobjektiv?
Martin Nordesjö

Med en Snap Shot Adapter från Swarovski kan man använda kikaren som objektiv till den kompakta digitalkameran. Tanken är att man snabbt ska kunna växla mellan att titta i kikaren och att ta bilder genom den.

Adaptern kräver att objektivet sticker ut från kameran, så de riktigt kompakta kamerorna (tex på mobilen) funkar inte. Ett annat krux är att den bara funkar till Swarovskis EL- och SLC-kikare.

Priset ligger kring 200 kr.

Videoinstruktion för lättpackare

Teori och praktik Alla seriösa webbplatser använder sig idag av videomediet. Fjäderlätt vill inte vara sämre, så vi har fått tag på en bra film med handfasta lättpackningstips.
Av Martin Nordesjö (tack till Martin L för tipset)

Filmen heter ”Lättviktspackning – en guide” och är 14 minuter lång, men värd sin längd i guld för alla lättpackare. Du kan även se filmen på Google Video.

10 kg räcker på Fjällräven Classic

Teori & praktik Jag har tittat lite mer på statistiken vi har från de som lämnat uppgifter om packningsvikter samt funderat en smula.
Av Jörgen Johansson

Först en kort repetition av medelpackningar:
 • Samtliga: 15,0 kg
 • Guldtid: 14, 1 kg
 • Silvertid: 15,7 kg
Jag tycker att det är förvånansvärt små skillnader i packningsvikter beroende på hur fort man har gått. Men det bör ju egentligen vara så i genomsnitt. De flesta har övernattningsutrustning med sig. Det enda som därmed bör skilja mellan de som är ute längre eller kortare tid är mat och bränsle. Men eftersom alla fick tilldelat sig mat längs vägen så borde denna skillnad vara ganska liten.

Spaltar man upp guldmedaljörernas medelpackning får man en mer detaljerad bild:
 • <30>
 • 30–39 h: 11,9 kg.
 • 40–50 h: 12,1 kg.
 • 50–60 h: 14,3 kg.
 • 60–72 h: 16,2 kg.
Min hypotes kring detta är att de som gick under 30 timmar inte hade någon övernattningsutrustning, medan de som går längre än 30 timmar hade det. Och har man övernattningsutrustning så krävs det lika mycket för en natt som för hundra nätter. För Fjäderlätt är det ”vandrarna”, de som övernattar på fjället som är de vi identifierar oss med. Långlöparna överlåter vi åt Runner's World.

Uppenbarligen kan man alltså övernatta med de cirka 12 kg som 30–50 timmarsgänget bär med sig. En slutsats av detta är att den genomsnittlige Classicern med sina 15–16 kg bär minst 3–4 kg för mycket. Jag menar, båda grupperna har ju med sig det som behövs. Men den som bär 15–16 kg istället för 12 kg har antingen med sig mer än vad som behövs eller tyngre saker än vad som behövs. Eller bådadera.

Själv klarade jag mig med 9–10 kg och hade det bekvämt och bra. Eftersom jag dessutom inte delade utrustning med nån och bar ett par extra ryggsäckar så känns följande som en ganska självklar slutsats:

Ingen behöver bära mer än 10 kg på ryggen i Fjällräven Classic.

Att bära mer gör man för att man absolut vill det eller för att man inte begriper bättre. Dispens ges åt de som bär saker åt andra, typ föräldrar.

Diskutera packvikter här

Current articles

All articles