Nya tält från Golite

Prylspan Tälten från Golite har väl inte varit riktigt lika lättpackningsvänliga som ryggsäckarna, men nu försöker man igen med nya tält.
Martin Nordesjö

Det intressantaste tältet är kanske Shangri-La, som kommer finnas i en mängd storlekar från 1 till 8 personer. Det är ett ”flertoppigt” pyramidtält som kräver vandringsstavar för uppsättningen. Golite skryter om att enmansversionen väger 595 gram, men då räknar man inte innertältet (myggnät och ”flytande” badkarsgolv) som väger 600 gram till (om man inte har problem med mygg kan man istället köpa ett separat golv på 280 gram).
Cirka 1200 gram för ett enmanstält är ju inte är så superlätt när man måste använda stavar.

Shangri-La 2
Foto: TGO Magazine

Minsta varianten har alltså svårt att hävda sig mot ”riktiga” tält som väger lika mycket. De större varianterna är nog intressantare eftersom marknaden är så tom på stora lättviktstält!

En annan nyhet, Utopia, kallas ”världens första fristående tarp”. För amerikaner som är vana vid att regnskydd slängs över ett rest innertält kanske det är nåt nytt, men för en nordbo är det helt enkelt ett vanligt kupoltält som man har rest utan innertält. 570 gram väger enmansversionen. Vill man ha golv blir det 260 gram till. Något myggskydd verkar inte finnas. Utopia finns i 1-, 2- och 4-personersversion.

Diskutera Golites nya tält

Fjäderlätt på Fjällräven Classic

Jippo Det har kommit till min kännedom att Jörgen skall gå Fjällräven Classic som börjar lördagen den 11 augusti i Nikkaluokta, med målgång ett antal dagar senare i Abisko. Man får finare märke ju snabbare man går. En rätt märklig aktivitet för en notorisk ensamvandrare som påstår att han går i fjällen för att njuta och inte för att stressa.
Av Martin Nordesjö

Martin: Allvarligt Jörgen, Fjällräven Classic? Jag trodde inte att flockvandring via turiststugor var riktigt din grej.

Jörgen: Främsta skälet är att STF genom fjällstationen i Abisko och Vildmarksbiblioteket som ger ut min bok Vandra fjäderlätt vill göra en aktivitet kring lättpackning. Man kommer att ha ett specialerbjudande på boken för de som deltar i Fjällräven Classic och jag kommer också att hålla ett föredrag om hur man får ett lättare liv i fjällen.


Martin: En ren sell-out-grej alltså. Främsta skälet... finns det fler?

Jörgen: Ja, det känns väl ganska sannolikt att det är få människor som är mer intresserade av att lära sig mer om lättpackning än sådana som just har vandrat 10–11 mil med ryggsäck. Så jag tror nog att många kan få veta saker som de verkligen kan få nytta av för framtida vandringar.

Martin: Klokt. Men högre medaljvalör ju fortare man går. Kan man verkligen tävla i fjällvandring? Är det lumpen eller?


Jörgen: Vi människor är ju ganska tävlingsbenägna, vissa är extremt tävlingsinriktade. Det är förmodligen något som har ett överlevnadsvärde rent evolutionsmässigt. Men liksom med så mycket annat så har vi ju vårt fria val. Min inställning är att man kan tävla i vad som helst, eller man kan låta bli att tävla i vad som helst. Det väljer man själv.

Själv har jag ingen ambition att ta något särskilt märke på Classicen, utan jag vill kunna njuta så mycket som möjligt av vandringen genom ett av våra finaste fjällområden. Och det fina med Classicen är att den ger många människor ett mål och ett incitament att ge sig ut och vandra i fjällen. Många som aldrig gjort det tidigare. Detta tycker jag är väldigt bra.

Martin: Men hade det inte räckt att tåget till Abisko för att hålla föredrag, propagera för lättare packning och signera böcker och sånt?


Jörgen: För det första så gillar jag att vandra i fjällen. För det andra så tror jag att min trovärdighet när jag presenterar min lätta utrustning blir väldigt mycket större om de som lyssnar vet att jag gått samma väg som de har jag gjort och mött samma utmaningar i form av väder, vind och terräng.

Martin: Som ett slags lättpackningens Moder Theresa? Så det känns inte direkt som en uppoffring att gå Fjällräven Classic då?

Jörgen: Inte alls, jag ser fram emot det. Sedan måste jag ju tyvärr jobba en del för att försörja mig också, detta är ju min hobby. Så därför kommer jag bara att kunna vara i Abisko under eftermiddagen och kvällen tisdagen 14 augusti. Det blir också då jag håller mitt föredrag.

Diskutera Fjällräven Classic - bra eller dåligt?

Granite Gear-klämning på Säck

Prylklämning Get Out har börjat sälja Granite Gear i Sverige, och ett antal lätta ryggsäckar finns nu i deras Stockholmsbutik Säck på Roslagsgatan. Vi på Fjäderlätt kan plötsligt inte längre gnälla på att marknaden är tom på lätta ryggor.
Av Jörgen Johansson

Granite Gear har ett omfattande sortiment av ryggsäckar, men det är framförallt en del av deras, vågar man säga ultralätta, sortiment som Get Out har börjat sälja. Och det finns en del att välja på.

Olika benämningar och varianter
Granite Gear namnsätter sina ryggor lite förvirrande, men jag tror mig nu ha begripit namnstrukturen. Om säcken heter något med Ki så är den gjord för kvinnor. Vapor är de lättare varianterna av de lättare säckarna, med undantag av Virga som är allra lättast. Vapor Ki är en variant för kvinnor och lägger man till Meridian så blir det tyngre eftersom det innebär löstagbart lock istället för rullstängning. Och heter säcken Alpine så är det en klättersäck.
Förhoppningsvis blir det lite klarare när jag beskriver de säckar jag tittade på i butiken.

Virga mot Golite Jam2
Virga är den absolut lättaste säcken i sortimentet. Den finns i tre rygglängder och väger runt 600 gram,vilket är bra för en säck på ca 50–55 liter. Det är samma viktklass och samma storlek som konkurrenten Golite Jam2 som säljs av Addnature, och därmed blir jämförelserna mellan dessa båda säckar oundviklig. Jam2 beskrivs i en separat artikel.

Virga är en mycket enkel ryggsäck. Helt enkelt en påse av nylon med rejäla bärremmar, kompressionsremmar utanpå och två stycken småfickor i nät med överkant i resår längst ned på sidorna. Ett ganska tunt midjebälte kompletterar. Rekommenderad maxlast är 9 kg – en lämplig veckosäck den som klämt in sina tre stora under 3 kg. När man betänker den enklare konstruktionen är det lite förvånande att Virga väger nästan exakt lika mycket som Golite Jam2, som verkar ha ett kraftigare tyg.

Vapor
Granite Gears mest välrenommerade säck,Vapor Trail, finns inte hos Get Out. Granite Gear hävdar att 40 % av långvandrarna på Appalachian Trail använde denna säck i slutet av förra säsongen, och den blev Editor's Choice i Backpacker 2003. Martin håller på och testar en Vapor Trail. Denna säck rymmer runt 60 liter och väger cirka 1,1 kg, vilket passar småbarnspappan Martin bättre än en Virga. Vi ser fram emot att läsa testresultat till hösten.

Vapor Ki fanns däremot, alltså en variant för kvinnor i något mindre storlekar. Till skillnad från Virga har Vapor cellplast med extra förstyvningar i kanterna insydd i ryggstycket. Denna ”ram” ger ett stadigare intryck än cellplasten på Golite Jam2. Totalt sett känns Vapor och Vapor Ki som ett bra alternativ för den som vill ha en lätt ryggsäck, men som räknar med att bära uppåt en 14 kg, vilket är rekommenderad maxlast.

Alpine Vapor är en klättersäck som väger runt 1,4 kg, med kraftigare tyg för att tåla slit och släp mot klippor och lite extra fästen för olika klätterprylar utanpå.

Meridian
Meridian Vapor och Meridian Vapor Ki innebär alltså att man har lagt till ett rejält lock med ficka. Locket är avtagbart och kan användas som midjeväska. Detta adderar ungefär 400 gram i vikt och säcken väger alltså runt 1,5 kg med 14 kg som maxlast för de 57 liter som anges för storlek L.

Mina tankar
Samtliga säckar verkar gedigna och genomtänkt konstruerade. Genomgående är axelremmarna stadigare (men även tyngre) än vad man är van vid på den här typen av lätta säckar. Det är framförallt påtagligt när det gäller Virga.

Min tro är att det framförallt är säckarna Vapor Trail (-Ki) och möjligen Meridian som kommer att tilltala marknaden. De är ett lämpligt steg för den som vill ha en lättare ryggsäck och som kommit en bra bit på vägen med att banta packningen, men som inte riktigt vill ta steget fullt ut till de riktigt ultralätta nylonpåsarna för packningar under 10 kg. Storleksmässigt, viktmässigt och prismässigt ligger de på samma nivå som Bergan Helium 55 och Haglöfs Lim 45.

Vi hoppas kunna återkomma med erfarenheter av säckarna i fält under hösten.


Diskutera Lätta ryggsäckar - Granite Gear

Lätta jackor från Arcteryx och Vaude

Prylspan Nyheterna från mässan i Friedrichshafen duggar tätt just nu. Arcteryx trimmar Alpha SL och Vaude kommer med två nya lättviktsjackor.
Martin Nordesjö

Arcteryx uppgraderar Paclite-jackan Alpha SL genom att flytta runt lite dragkedjor. Jackan får väderskyddande anorak-stuk och ventilationen hjälps av hellångt underarmsblixtlås som även ska förhindra anorakens påklädnings-bök. Vikten är 300 (dam) respektive 322 gram (herr) i storlek M, vilket är 25 gram mindre än tidigare...

Vaudes vindjacka Spin Smock Off väger 72 gram, vilket ju är en riktigt trevlig vikt.
Nya trelagersjackan, Slight Jacket sägs vara världens lättaste. Oavsett skryt med kort bäst-före-datum är 238 gram lätt för en regnjacka.

Fjällräven PAK5: ”5 kg för allt”

Prylspan Fjällrävens utvecklare har haft julafton och presenterar 8 nya lättpackningsprodukter som tillsammans väger 5 kg och utgör ”allt du behöver”.
Martin Nordesjö

Självklart tror jag inte att många kommer ge sig ut på vandring med bara dessa 8 grejer. Själv tar jag gärna med mig skor, liggunderlag och kök som exempel. Men Fjällrävens produktutvecklare kan ju inte lastas för vad reklamskribenterna hittar på...

Det som är berömvärt
med den nya satsningen (förutom att man undviker ordet ultralätt) är att man vänder sig till den stora massan vanliga vandrare, och inte som tidigare till en nästan imaginär grupp multisportare. Bättre sent än aldrig – bra jobbat, Fjällräven!

Fjällräven säger att man med PAK5-sortimentet inte bara vill göra lätta grejer, utan även ordentligt tåliga. Sen återstår såklart att se vad grejerna går för. Sovsäck ner till nollan (oklart om det är enligt EU-norm), dunkvalitet 750 cuin, Pertex Quantum, 697 gram.
Enkel ryggsäck på 40 l (enligt Kirou.com). Tålig nylon, 890 gram.
Regnjacka i tåligt 3-lagers Hydratic IQ, 298 gram.
Tvåpersonerstält av slimmad tunnelmodell. Tältbågarna består av en aluminiumkärna med kolfiberarmerad plast runt (som till exempel pilar för bågskytte), och väven är ny. 1800 gram.
Dunväst, 650 cuin-dun, Pertex Quantum, knappar istället för blixtlås, 198 gram.
Byxor i G-1000, 410 gram.
Undertröja i ull med inbyggd luva, 245 gram.

Diskutera Fjällräven PAK5

Hilleberg Kaitum 3

Prylspan För den som är över meddellängd och måste ha ett bombsäkert tält med rejäla absidutrymmen kan nya Kaitum 3 vara ett alternativ.
Martin Nordesjö
Självklart följer Hilleberg upp succén med tvåmans-Kaitum – ett inte jättetungt tält för oss som är för långa för Nallo. Med nya tremansversionen kan man komma ner i ett kilo per skalle (totalvikt 3 kg). Inte så illa med tanke på utrymmen, tålighet och ventilation. Räkna dock med att säga hejdå till sju tusenlappar.

De andra nyheterna Hilleberg är inte direkt lättpackningsdrömmar, men ni får dem på köpet för ”allmänintressets” skull och för att visa att vi är först med prylspanen:
  • Soulo, en fristående enmanskupol, 2,1 kg
  • Allak, en fristående tvåmanskupol med två absider, 3 kg
Tillägg, tältens innermått l x b x h:
  • Kaitum 3: 220 x 185 (mitten) x 105 cm
  • Soulo: 220 x 70 (105 på bredaste stället) x 95 cm
  • Allak: 230 x 130 x 105 cm
.

Diskutera Hillebergs nya tält

Ännu mindre Ion från Black Diamond

Prylspan En av marknadens minsta pannlampor blir av med en lysdiod.
Martin Nordesjö

Kanske är det den genialiska Petzl E-lite som har skrämt upp Black Diamond till att förbättra Ion. Nästa år kommer Ion med bara en enda lysdiod, förstärkt av en reflektor. Hur mycket den nya versionen väger vet jag ännu inte, men den gamla vägde 30 gram. Inget att orda om när höstmörkret sänker sig.

Vad är en "ultralätt" produkt?

Teori & praktik Ordet "ultralätt" används flitigt i reklamsammanhang. Ibland hajar man till; som när en 30 liters ryggsäck på 1,5 kg eller en skaljacka på 700 gram kallas "ultralätt". Är detta okunnighet eller medvetet vilseförande? Eller är fältet fritt att kalla vad som helst ultralätt i brist på klara definitioner?
Jörgen Johansson

Det är ju inte direkt definierat vad som menas med "ultralätt" när det gäller olika produkter inom friluftsliv. Så ett visst mått av frihet att använda benämningen finns väl, men också klara begränsningar.

Det finns en lagstiftning i ämnet, närmare bestämt Marknadsföringslagen. Den säger bland annat följande som har bäring på just den här frågan:

6 §
En näringsidkare får vid marknadsföringen inte använda påståenden eller andra framställningar som är vilseledande i fråga om näringsidkarens egen eller någon annan näringsidkares näringsverksamhet.

Detta gäller särskilt framställningar som avser
1. produktens art, mängd, kvalitet och andra egenskaper,
2. produktens ursprung, användning och inverkan på hälsa eller


Jag ringde till Konsumentverket för att få lite mer kött på benen när det gäller tolkningen av Marknadsföringslagen. Vad jag fick veta var att det finns två huvudpunkter när det gäller bedömningar av näringsidkarnas påståenden:

a. Avgörande är hur det man hävdar"uppfattas" av mottagarna/målgruppen.
b. Det man säger måste vara "sant".


Vem bestämmer om
tält på 3 kg är ultralätta?

Hur målgruppen, alltså vi konsumenter, uppfattar något har stor betydelse och detta vägs mot hur "sant" eller objektivt korrekt ett påstående är. Något som formellt sett är korrekt kan ju ändå vara missledande och om så är fallet så torskar ändå näringsidkaren om formuleringen är sådan att vi konsumenter kan få ett felaktigt intryck.

Sedan är det naturligtvis inte alltid lätt att fastslå i samband med rättsfall och liknande exakt vad som är "sant" och vad som menas med "uppfattas". När det gäller hur något uppfattas används dock ofta marknadsundersökningar som ett sätt att bevisa att "en majoritet" uppfattar, eller inte uppfattar, ett marknadsföringsgrepp på ett sätt som är missvisande.

Konsumentverkets representant ville naturligtvis inte uttala sig specifikt, men menade att om en produkt marknadsförs som "ultralätt" så bör den rimligen tillhöra de lättare produkterna inom produktområdet. Annars är det tveksamt om uttalandet är "sant". Det är också troligt att vi konsumenter "uppfattar" ordet ultralätt som något som signalerar att produkten är lättare än flertalet produkter av samma sort.

En personlig fundering: Jag tycker nog att en ultralätt produkt minst måste tillhöra de 25 % lättaste produkterna inom produktområdet. Men egentligen känns detta lite väl generöst. Ordet "ultra" signalerar ju något extremt. Det finns liksom inte så många andra ord att ta till när man har använt ordet "ultra" för att signalera något ännu lättare. Så det kanske är rimligare att hävda att en ultralätt produkt bör tillhöra de 10 % lättaste produkterna och att man nöjer sig med att kalla den lättaste kvartilen för "lättviktsprodukter".

Svårigheten kommer naturligtvis om man konsekvent vill tillämpa detta för man måste ju då definiera vilka "produkter" man jämför sin egen produkts vikt med. Man kan ju tänka sig att en slipad näringsidkare gör ett väldigt snävt segment för att kunna hävda att påståendet är sant. Men som tur är så skyddas vi konsumenter då av vad vi "uppfattar". Det finstilta hjälper då inte den näringsidkare som presenterar en tvåkilos känga som ultralätt genom att hävda att i "segmentet kängor som väger 2-3 kg tillhör denna känga de absolut lättaste och kan därför betraktas som ultralätt".

Det vore intressant att få feedback på det här försöket till definition. Om vi kan hitta en definition att enas runt skulle vi sedan kunna arbeta på att få denna definerad och accepterad i branschen. Jag tror detta skulle underlätta för många konsumenter som helt enkelt vill kunna köpa en riktigt lätt produkt utan att behöva ett mindre forskningsprojekt för att komma underfund med om produkten verkligen tillhör de lättaste på marknaden.

Diskutera definition av ultralätt

Current articles

All articles